terug naar het overzicht
17-mei-2005

Rietje beëdigd, OZB ruim 32% hoger, Worm bitser

€ 35 compensatie in 2005 sigaar uit eigen doos


Rietje Rijnja werd aan het begin van de raadsvergadering van 12 mei 2005 beëdigd als raadslid, de OZB-verhoging van gemiddeld ongeveer € 114 gaat gewoon door, maar het eerste jaar krijgt ieder gezin ongeveer € 35 korting op de afvalstoffenheffing. Deze compensatie lijkt echter door een rekenfout een sigaar uit eigen doos: de OZB-verhoging brengt een ton meer op dan nodig. Onze nieuwe burgemeester bleek nog bitser dan op de vorige vergadering. Een impressie van de raadsvergadering van 12 mei 2005.


door Jan Bovenlander

De Insprekers

Aan het begin van de vergadering meldden zich vier insprekers. Eén van hen kwam al helemaal niet aan het woord omdat het onderwerp waarover hij wilde spreken niet op de agenda stond. De burgemeester hield daar strikt de hand aan, en legde dit de aspirant-inspreker ook uit, die daarop kwaad de zaal verliet. Verder spraken Johan ter Beek, Marianne Homan en ikzelf in.

Johan stond uitermate kritisch tegenover de verhoging van de gemeentelijke belasting, de OZB, merkte op dat zijn vragen van de commissievergadering onbeantwoord gebleven waren, en gaf er terecht blijk van weinig vertrouwen in het rekenwerk van de gemeente te hebben.
Marianne Homan completeerde de 'algemene beschouwingen' van de politieke partijen met die van 'de burgers van Muiden'. Ze liet op haar eigen wijze geen spaan heel van het 'wanbeleid' van de gemeente, die, naar het haar liet aanzien, met geld smeet.
Ikzelf wilde er voor pleiten de OZB-verhoging tot hoogstens 12% te beperken, en 'nieuw beleid' uit 'nieuwe bezuinigingen' te financieren. De cijfermatige onderbouwing - met tabellen - ervan is lastig te volgen wanneer deze voorgelezen wordt, dus had ik voor iedere fractie de toespraak afgedrukt (deze leest u hier - pdf-12kb). Nadat ik aan de burgemeester had uitgelegd waarom deze toespraak óók op papier stond deelde ik deze uit aan de fractievoorzitters. Mevrouw Worm bleek niet te begrijpen waar het om ging: 'Geef u hem alleen maar de griffier'. Ik legde het kort nog eens uit, maar het mocht niet baten: 'Ik bepaal de orde in deze vergadering!' De vijf seconden die ik nodig had om de papieren te verdelen waren al voorbij, alle fracties waren voorzien, en ik begon aan mijn inspraak. Het is bepaald géén lolletje als burger, onbezoldigd, de resultaten van noeste cijfermatige arbeid aan de raad en zijn voorzitter te presenteren.

De vergadering

De VIB stond, samen met Riet Ruijzendaal, zoals te verwachten viel, kritisch tegenover volgens haar véél te hoge kosten van brandweer, en kosten van de informatie verspreiding, met name de drukkosten. Dat kan goedkoper electronisch, wist Anna Waanders, die de gemeente verzocht haar alléén electronisch te bedienen. Ook wenste ze inzage in 'de echte kosten van het KNSF-project'. Ze twijfelde eraan of deze echt allemaal aan KNSF worden doorgerekend.

Eric Hoetmer kondigde een bijdrage van de Muider Ondernemers van € 25.000 aan voor sfeerverlichting. Hij zag geen mogelijkheden de kosten van de brandweer terug te brengen door één kazerne voor de beide kernen, omdat dat met de wettelijke normen voor aanrijtijden niet mogelijk zou zijn.

Dick Methorst wenste de pijn van de OZB-verhoging met € 100.000 (ongeveer € 35 per gezin) te verzachten. Hij twijfelde aan de correctheid van de WOZ waarden die in dit overzicht staan. De bron is de vereniging 'Eigen Huis' en Dick had hen gebeld om te vragen hoe ze aan hun gegevens kwamen. Ze hadden de gemeenten opgebeld, zo zeiden ze. Muiden zat niet bij hun overzicht, en die heb ikzelf dus maar opgebeld. Of Dick de gegevens van onze eigen ambtenaren dan ook niet vertrouwt vertelde hij niet.

Gegevens Muiden oud: WOZ waarde gemiddeld € 203.000 OZB € 350
Gegevens Muiden nieuw: WOZ waarde gemiddeld € 298.000 OZB € 464
Woordje uitleg:
  • Uit de stukken: huidige opbrengst OZB voor 2005: € 1.256.791
  • Tekort te financieren uit OZB-verhoging: € 300.000
  • Voorgestelde OZB-verhoging 32,5%: € 408.457
Dit is dus de een ton euro teveel die de coalitie aan de burger wil "teruggeven"

De PvdA had zijn kritiek in de tweede termijn in een negental moties gegoten. 8 van de 9 moties haalden het niet. De moties gingen over: - geen 140 euro betalen voor een parkeerkaart voor gehandicapten - geen bezuinigingen op de bibliotheek - geen bezuinigingnen op het vervoer voor kinderen die naar het speciaal onderwijs moeten - gemeentebelastingen met niet meer dan 10% verhogen - een gezamelijke gemeentelijke dienst instellen voor groen- en wegbeheer om hier kosten te besparen - niet korten op de bijdrage voor de verenigingen - kosten besparen op de brandweer door veel meer te gaan samenwerken - acties tegen het afsluiten van de afritten van de A6 nemen - geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Alleen de laatste motie haalde het in de raad.

Bij D66 had naast het fractievoorzitterschap Sandra Deuling de wereldvreemdheid van Hans van der Steen overgenomen. Zij wenste € 45 compensatie voor de burger voor de OZB-verhoging: in de vorm van bonnen te besteden bij de plaatselijke middenstand. Maar ze had ook serieuze suggesties: efficient beheer accomodaties (afstoten één gymzaal), bezuinigen op gemeenteblad, het vaker kiezen van de 'digitale weg', andere inrichting openbaar groen om op onkruid wieden te besparen want 'gif spuiten is onaanvaardbaar'.

Henk Bökenkamp vond de brandweer inderdaad duur, maar veiligheid heeft zijn prijs, en bezuinigingen mogen niet ten koste daarvan gaan. Samen met het CDA vond de VVD dat noodzaak om juist nu de OZB drastisch te verhogen door het college onvoldoende was aangetoond. Anders dan het college beweert zou weldegelijk een aanzienlijke verhoging de volgende jaren mogelijk zijn.

Reactie College

In antwoord op de opmerkingen van Anna Waanders over het doorberekenen van kosten die door KNSF veroorzaakt worden zei wethouder Mackay zich daar weinig zorgen over te maken. Sterker nog, zo zei hij "Ze betalen zelfs een reparatie aan het dak van de Westbatterij die nu (nog) gemeentelijk eigendom is, van € 45.000"
Ook Dick Schulp nam het op voor de KNSF : "Ze gaan de Westbatterij voor vele miljoenen renoveren", wist hij. Over hoe hij nu weer aan díe wijsheid kwam wilde Anna Waanders met hem in debat, maar burgemeester Worm maakte daar een einde aan. "We hadden afgesproken dat er per fractie één woordvoerder is' (Dick Schulp is dat niet.) 'Ik heb er spijt van u tóch het woord te hebben gegeven'
'U zult ervaren dat het onder mijn leiding prettig vergaderen is' voegde ze aan haar ingreep toe.

Het werd uw redacteur teveel. De rest leest u wel in de krant:

Gooi-en Eemlander van 13-mei-2005: Raad Muiden slikt veel bezuinigingen
en van 14-mei-2005: Muiden verzacht pijn van de ozb-verhoging


terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: