terug naar het overzicht

Restauratie Groote Zeesluizen uitgesteld

13-dec-2002
Watersporters vreesden dat volgend jaar oktober dit beeld abrupt zou worden beëindigd. Het Hoogheemraadschap heeft echter een stokje voor de plannen van DWR gestoken.

Van onze watersportredactie
Het omstreden voorstel van de DWR om volgend jaar na het vaarseizoen de Groote Zeesluizen negen maanden achtereen geheel af te sluiten voor het scheepvaartverkeer is donderdag 12 december in de vergadering van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht van tafel geveegd. Potdicht afsluiten was volgens DWR, het uitvoerende orgaan van het Hoogheemraadschap, de snelste en goedkoopste oplossing om de noodzakelijke renovatie van de sluis mogelijk te maken. Het alternatief: de twee kolken achtereen onder handen nemen, waardoor er in elk geval – beperkt - schepen de sluis zouden kunnen blijven passeren, zou drie maanden langer duren en een half miljoen euro meer kosten, waardoor de renovatie op vier miljoen euro zou komen.
DWR moet zijn huiswerk overmaken. Uitgangspunt is daarbij dat er van gehele afsluiting tijdens de renovatie geen sprake kan zijn. Het alternatief, kolk na kolk restaureren, ligt meer voor de hand, maar over het hoe en wat staat voorlopig nog niets vast. In de vergadering van het Hoogheemraadschap doemden tal van vragen op die een vlotte uitvoering in de weg zouden staan: problemen die DWR niet onderkend zou hebben. Zo heeft Dienst niet of onvoldoende stilgestaan bij vergunningen die vereist zijn, en is er geen rekening gehouden met bijvoorbeeld de trek van de vissen. Wat de uitvoering betreft heeft DWR opdracht gekregen uiterst scherp te calculeren en de voortgang van bouw de via dreiging met dwangsommen te garanderen.
Al bij al ziet er allerminst naar uit, dat er volgend jaar oktober met de werkzaamheden kan worden begonnen, zoals de bedoeling was. Het wordt waarschijnlijk een jaar later eer het zover is.
Aan een grootscheepse vernieuwingsoperatie valt niet te ontkomen. Vijf en twintig jaar geleden vond een algehele restauratie van de Groote Zeesluizen plaats (de scheepvaart was toen bijna dertien maanden gestremd). In de vergadering werd het toenmalige restauratiewerk als ronduit slecht bestempeld. Ook het onderhoud in de jaren daarna liet veel te wensen over.
Al eerder hadden de schippers en scheepvaartbedrijven die de dupe dreigden te worden van de voorgestelde sluiting en zich overvallen voelden, DWR slechte communicatie verweten. Het Hoogheemraadschap sloot zich bij deze klacht aan.


terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: