terug naar het overzicht
17-jan-02

"Alles" over Het Sociaal Economisch Onderzoek


Weet u het nog: velen hebben vanaf Augustus 2000 meegedaan aan de 'workshops' in het kader van het 'Sociaal-Economisch onderzoek. Lees ook verder over de matig bezochte inspraakavond in Muiden. In het eindrapport is de inspraak nu verwerkt. U kunt dit rapport hier lezen, en printen.

inhoud:

Wat ging er vooraf? De workshops
Wat ging er vooraf? Het rapport
Waar blijft het rapport?
Origineel rapport "onder de pet?"
Publicatie op muideninfo.nl
De inspraakavond in Muiden

andere documenten:
het eindrapport van Kolpron

Wat ging er vooraf? De workshops

Eindelijk werd, na een ellenlange discussie, vorig jaar aan het bureau Kolpron voor 160.000 gulden de opdracht gegeven om een 'sociaal-economisch onderzoek' te verrichten. Dat onderzoek zou richting moeten geven aan de toekomstige ontwikkelingen van de gemeente Muiden, waarbij duidelijk rekening wordt gehouden met de wensen van de inwoners. De opdracht aan Kolpron was "de mogelijkhden van verruiming te zoeken van de economische, sociale, en toeristische voorzieningen in Muiden en Muiderberg". Vanzelfsprekend is, zo vermeldt het gemeentelijk informatieblad van juli 2000, dat de leefbaarheid voor de inwoners niet mag worden aangetast. Dezen werden dan ook, evenals ondernemers en verenigingen, gehoord op zogenaamde 'workshops'.

Van deze workshops doet het informatieblad van oktober 2001 als volgt verslag:


"Zoals in het informatieblad van augustus is vermeld, vonden in de maand september enkele bijeenkomsten met een aantal bewoners van Muiden en een aantal vertegenwoordigers vanuit de ondernemers te Muiden plaats over het sociaal economisch onderzoek.

De aanwezigen hebben aangegeven hoe zij aan kijken tegen enkele knelpunten op het gebied van onder andere wonen, voorzieningen, verkeer, parkeren en werken. Rond het wonen is onder andere gesproken over de vraag hoe Muiden ook in de toekomst een goede samenstelling van de bevolking (jongeren, gezinnen en ouderen) kan behouden. Verder is gesproken over hoe bijvoorbeeld de voorzieningen (winkels, bibliotheek, postkantoor ) ook in de toekomst op peil kunnen blijven. Uiteraard zijn ook de knelpunten op het gebied van verkeer en parkeren uitgebreid besproken, evenals de vraag hoe Muiden met de verwachte verdere toename van het toerisme om zou kunnen gaan.

Uit de bijeenkomsten is gebleken dat men het vaak eens is over de knelpunten op deze gebieden, maar over de maatregelen die getroffen zouden moeten worden, verschilt men soms van mening. De tot nu toe gehouden bijeenkomsten hebben in elk geval vele bruikbare zaken opgeleverd, die meegenomen zullen worden in de toekomstvisie. "


Wat ging er vooraf? Het rapport

Nu was het wachten op het rapport, met al deze bruikbare zaken. In januari was het zo langzamerhand wel tijd, en meldde muideninfo.nl:

De wethouder - Cees Leupen - verwacht een concept-rapport op 20 februari aanstaande, dat dan door B&W bestudeerd zal worden, waarop B&W een standpunt formuleert naar aanleiding van de conclusies van het rapport, en er een inspraak ronde volgt om zo nog voor het 'zomerreces' tot een definitief rapport te komen.

Muideninfo.nl vroeg dan niet alleen om digitale aanlevering van het rapport, maar zeker ook van de 'input-data' die door Kolpron gebruikt is. Immers is het onderzoek voor een groot deel gebaseerd op 'workshops' waarin verschillende partijen (bevolking, ondernemers, gemeentebestuur, aanbieders recreatie, .. ) door middel van een enquete hun mening gaven over een aantal op de gemeente Muiden betrekking hebbende stellingen, in kleine groepjes ideeën naar voren brachten, en verder wat 'brainstormden'. Deze resultaten gebruikt Kolpron voor haar rapport, samen met andere, externe gegevens. Maar deze resultaten zijn natuurlijk ook op zich interessant, en kunnen waarschijnlijk ook vanuit verschillende standpunten op verschillende wijze ge-interpreteerd worden. Daarom vroeg uw webmaster ook deze 'input-data' beschikbaar te stellen, uiteraard in electronische vorm, zodat er ook nog eens wat mee gedaan kan worden.
De wethouder zegde toe de suggestie 'mee te zullen nemen'


Waar blijft het rapport?

Pas nu, in juni 2001, is het rapport dan eindelijk klaar. Het is een moeilijke bevalling geweest. Muideninfo.nl heeft eens hier en daar geïnformeerd, en betrouwbare bronnen zeggen dat het rapport enige malen in opdracht van het gemeentebestuur herschreven is. Tsja..

Origineel rapport "onder de pet?"

Maar er is meer:

Het rapport, zoals dat op papier (19 pagina's) aan de bevolking en de raad is verstrekt, is opvallend algemeen. Een inventarisatie van meningen ontbreekt. Er wordt een scenario geschetst voor een "lokale stad" en een "netwerk stad" waarin volgens muideninfo.nl weinig of niets terug te vinden is van de concrete resultaten van de workshops, en zeker niet de "input-data" waar uw webmaster in januari om vroeg. Op de commissievergadering kwam de aap uit de mouw:

Er is een orgineel, en veel uitvoeriger rapport.
Dat rapport is zelfs niet aan de raad verstrekt.
Sterker nog, ook de burgemeester wist hier, desgevraagd (telefonisch, op 21 juni 2001) niets van.



Publicatie op muideninfo.nl

Cees Leupen zegde op 25 januari min of meer toe het rapport digitaal aan muideninfo.nl te zullen toeleveren, zodat u dat ook eens op uw gemak thuis kan bestuderen. Nadat Dick Schulp al zo voorbeeldig het AGV-rapport over het sluipverkeer had aangeleverd (bedankt, Dick) verwachtte webmaster hierover geen problemen. Cees Leupen wilde wel, zag zelf geen problemen, maar verwees uw webmaster toch naar de burgemeester die "voorlichting" in zijn portefeuille heeft. Deze zag wel problemen, en verleent zijn medewerking dus niet:

Hij zegt niet de kunnen toestaan dat een studiebureau rechtsstreeks aan de pers digitaal rapporten verstrekt: dat mag alleen door de gemeente zelf gebeuren, om zeker te stellen dat er geen problemen zijn met bijvoorbeeld versienummers van de rapporten. Voorkomen zou moeten worden dat de op muideninfo.nl gepubliceerde versie afwijkt van de 'papieren versie'.
Verder wilde hij 'geen precedenten scheppen' (dat is er al) om grote aantallen 'digitale belangstellenden' te voorkomen.

Muideninfo.nl stelde daar tegenover dat het ons uiteraard vrij staat de gepubliceerde openbare papieren versie te scannen en voor publicatie te bewerken, maar dat daarbij de kans op afwijkingen van het origineel groot is. Digitale aanlevering waarborgt dus de integriteit van het document.
Wat de grote aantallen betreft: met een mailinglist is het precies evenveel werk één of tientallen documenten te verzenden. Trouwens, u zou toch gewoon gebruik maken van muideninfo.nl?


Uiteraard heeft muideninfo.nl aan onze burgervader gevraagd om zijn standpunt schriftelijk, liefs per e-mail, gemotiveerd mede te delen. Dan hoeft u het tenminste niet te doen met alleen de verslaggeving van uw webmaster. De heer Smith wenste helaas niet op dat voorstel in te gaan.

Tjsa, en gaat u het rapport - liefst het originele - maar op het gemeentehuis halen...


22-nov-01 en 17-jan-2002

De inspraakavond in Muiden

in de eerste plaats: zonder daarvoor te moeten aandringen stelden Kolpron en de gemeente Muiden het rapport digitaal ter beschikking aan muideninfo.nl, en daarmee kosteloos aan u. Klik hier om het rapport te lezen en te printen (versie: ná de inspraak).

De inspraak-avond werd teleurstellend matig bezocht. De thuisblijvers hadden ongelijk: de toelichting op het rapport door Kolpron was begrijpelijk en leerzaam, en de gestelde vragen en antwoorden ook.

De inspraak van deze avond, en die in Muiderberg, wordt in december verwerkt, en opgenomen in een definief eind-rapport in januari 2002. In dat eind-rapport wordt ook, n.a.v. een vraag uit publiek eindelijk de informatie uit de workshops als bijlage opgenomen.

Het volgende is een niet volledig verslag, muideninfo wacht daartoe de notulen af:
Naar voren kwam de wenselijkheid van een uitbreiding van het aantal ligplaatsen voor passanten, en voor Muiders: het streekplan laat nog ongeveer 150 ligplaatsen toe.
Onze Supermuier Guus Kroon vond het wenselijk dat de politiek zich nog vóór de verkiezingen uitspreekt over de verschillende richtingen die het rapport aangeeft, zodat u weet op wie u moet stemmen.
Er werd aandacht gevraagd voor de bouw van betaalbare woningen voor de middenklassen: om in Muiden te kunnen wonen moet je óf in aanmerking komen voor huursubsidie, of méér dan een half-miljoen kunnen schokken. Daarmee ontbreekt het aan vestigingsmogelijkheden voor de middenklassen (40-100 mille/jaar).
Een bekend raadslid van de VVD was het er niet mee eens dat in het rapport het scenario 'niets doen' uitgesloten was. "Behoud het goede", zo sprak hij behoudend, "en verbeter waar noodzakelijk". Van voorzitter Leupen mocht hij zijn betoog bewaren tot in de raad
Verder vroeg men zich af waarom het KNSF terrein zo vaak genoemd wordt, als MCI daar toch nog tot 2016 of 2021 zit. "Jawel", zei voorzitter Leupen, "maar de verhuurder en huurder hebben zelf een plan ingediend voor wat er moet gebeuren als het terrein vrijkomt, en ook het streekplan heeft er een bestemming voor" (10 HA 'groene' kleinschalige nijverheid, 13 HA woningbouw, rest (ca. 40 HA) recreatie - red.).
Na deze inspraak heeft Kolpron het eindrapport aangepast.


terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: