terug naar het overzicht
25-apr-2002

Motie d.d. 25 april 2002 van de VIB

Voorzitter,

Als nieuwe partij en nieuwe leden van de Raad, hechten wij sterk aan cultuurverandering die het duale stelsel voorstaat. Het duale stelsel doet meer recht aan de betrokkenheid van de inwoners bij het besturen van deze gemeente.

Het respect voor de stemmen van 6 maart en het respecteren van de vernieuwing in het besturen van deze gemeente vinden wij niet terug in dit voorstel. Dezelfde partijen als voor de verkiezingen dragen wethouders voor. Kennelijk is er niets veranderd, kennelijk heerst nog steeds de gedachte "eerst een coalitie, dan de wethouders en een meerderheid van stemmen in de Raad".

Nee. DE RAAD BEPAALT.

Aan ons is het om op dit moment te bepalen, hoeveel wethouders er nodig zijn en welke.

Met het vooruitzicht dit jaar al tegen een fors begrotingstekort aan te lopen (misschien wel 400.000 euro), met de wetenschap dat de bezoldiging en onkostenvergoeding voor wethouders fors gestegen is t.o.v. vorig jaar met een tijdbestedingsnorm van 65% (dat zijn 3 dagen) vinden wij het onverantwoord en ook onnodig om 3 wethouders aan te stellen.
Het kiezen van wethouders hoort op basis van voordracht en argumentatie te gaan. Alle partijen in de Raad willen toch de beste keuze voor maken voor het dagelijks bestuur van deze gemeente?

De beste keuze heeft dan te maken met open kaart spelen. Welke aspirant wethouders bevinden zich binnen de verschillende partijen, met welke kwaliteiten, kunnen ze voldoende tijd investeren in het bestuur, kunnen ze inwoners actief betrekken bij beleidsvorming...
Op alleen al deze vragen hebben wij nu geen antwoorden van deze voorgedragen wethouders. Ook dat getuigt van weinig respect voor de RAAD, het is nogal arrogant om te denken dat wij u al door en door kennen en vinden dat het wel goed zal gaan.

Voorzitter, dit alles in overweging te hebben genomen, stellen wij onze collega-raadsleden voor om tegen deze benoemingen te stemmen en vervolgens op basis van argumenten van alle kandidaat wethouders over te gaan tot het, los van partijpolitiek, kiezen van de beste dagelijks bestuurders voor deze gemeente.


terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: