Voorstel aan de Gemeenteraad


Openbare Commissievergadering 7 december 2000

Commissie : D
Vergaderdatum Commissie : 7 december 2000
Vergaderdatum Raad : 14 december 2000
Onderwerp : Haalbaarheidsonderzoek aquaduct
Registratienummer : 2000-2960

Muiden, 28 november 2000

Aan de gemeenteraad.

Voorstel

1. Een krediet van f-150.000,-- beschikbaar stellen voor de uitvoering van een haalbaarheidsonderzoek.

2. De kosten dekken uit de "Reserve Financiële Risico’s" en bijgevoegde ontwerp-begrotingswijziging vaststellen.

Inleiding

Om te bepalen of het idee van het aquaduct uitvoerbaar is dient de komende periode een haalbaarheidsonderzoek te worden uitgevoerd. Wij streven er naar het onderzoek eind maart 2001 af te ronden. Er moet intensief overleg worden gevoerd met alle betrokken instanties. Tevens dienen allerlei gegevens te worden verzameld. Door bureau Kolpron is een plan van aanpak beschreven en een raming gemaakt van de kosten van het onderzoek. Dit plan van aanpak is voor u bijgevoegd. Wij gaan er van uit, dat de nu gemaakte kosten uiteindelijk, als alles doorgaat, opgenomen worden in de exploitatie-opzet van het project.

Argumenten

1. 1. Er is haast geboden

Het BereikbaarheidsOffensief Randstad (BOR) heeft een pakket van maatregelen ontwikkeld. De maatregelen houden voor onze gemeente onder andere de versnelling van 2008 naar 2005 in van de uit de CRAAG-studie voortgekomen benuttingsvariant voor de Al. In december verschijnt de trajectnota CRAAG die vervolgens de inspraak in gaat. Betrokken gemeenten dienen de minister in deze fase van advies te dienen. Het ontwerp tracébesluit is te verwachten in mei 2001 waarna een bezwarenprocedure volgt. Het definitieve tracébesluit valt in 2001, begin 2002.

1.2 Gelet op de complexiteit is het noodzakelijk ons te laten ondersteunen door bureau Kolpron.

1.3 Alle door deze gemeente te maken kosten tijdens de voorbereidingsfase zullen uiteindelijk terugvloeien naar de gemeentekas.

Kanttekeningen

Het gaat om een haalbaarheidsonderzoek. Er is dus een kans dat het project niet doorgaat en de gemeente haar verlies moet nemen.

Uitvoering

Vooruitlopend op uw besluit is al met het haalbaarheidsonderzoek gestart. Zo is Kolpron al bezig met vooroverleg met alle instanties die zijn uitgenodigd voor een ambtelijk/technische workshop op 8 december.

Financiële toelichting

De kosten kunnen worden gedekt uit de "Reserve Financiële Risico’s". Zoals al eerder aangegeven zullen deze kosten, wanneer het project doorgaat uiteindelijk terugvloeien naar de gemeentekas. In het plan van aanpak vermeldt Kolpron, dat gerekend moet worden op een budget van f 98.940,—, exclusief BTW. Om mogelijke tegenvallers te kunnen opvangen en ook gemeentelijke kosten (bijvoorbeeld in het kader van de voorlichting) te kunnen dekken, hebben wij er voor gekozen dit bedrag te verhogen tot f 150.000,—, inclusief BTW.

Voorlichting

Via het informatieblad zullen wij de inwoners de komende tijd blijven informeren en zodra er concrete ontwikkelingen zijn opnieuw een informatie- /inloopavond houden.

 

burgemeester en wethouders

G. Aalten H.A. Smith

secretaris burgemeester

 

 

2