terug naar het overzicht

`Zo. Dan nu het volgende punt'

Uit het Algemeen Dagblad van 21-feb-2002

Door Bob van 't Klooster

Op 6 maart worden er gemeenteraadsverkiezingen gehouden. In een serie reportages bericht het Algemeen Dagblad over lokale verkiezingsthema's. Van grote issues tot kleine aanvaringen. Vandaag aflevering 2.

Harry Smith, ruim 10 jaar burgemeester van Muiden, is een knappe man. Symmetrisch, gebruind gezicht, heldere, lichtblauwe ogen, scheiding in donker-beetje-grijs haar, keurig pak. Het ambt streelt zijn ijdelheid in voldoende mate.

Maar zijn blik verraadt ook een licht onbehagen, verveling misschien. Hij zit aan een U-vormige tafel in een oud gebouw dat `de Kazerne' heet. En opent - zijn zoveelste - raadsvergadering met dank aan de splinternieuwe partij Voor Ieders Belang (VIB) voor de groene bloemstelen die in glazen water op de tafels staan.

Voor Ieders Belang komt op voor de belangen van het dorpje Muiderberg, onderdeel van de gemeente Muiden. ,,Het heeft niets met leefbaar te maken'', legt de lijsttrekster van VIB later uit. ,,Muiderberg komt er hier gewoon slecht af.'' Neem de kwestie van de speeltoestellen in Muiden. Die voldeden niet meer aan de speelpleziereisen van de Muidense kinderen, zegt ze. ,,En dus werden ze op een speelterrein in Muiderberg neergezet. Dat soort dingen gebeurt hier.''

De burgemeester kondigt het vragenhalfuurtje voor de burgers aan en informeert hoevelen daarvan gebruik wensen te maken. Drie. Ieder krijg dus 10 minuten. Evenals de hapjes en de drankjes na afloop van de raadsvergadering, is het vragenhalfuurtje ingevoerd `om de bevolking meer bij de politiek te betrekken'. Er zijn 15 burgers aanwezig die in hun koffie roeren en een amandelkoekje eten.

De laatste van de drie sprekers is Jan Bovenlander, een nette man met een rossige, wilde snor en bijpassende wenkbrauwen. Ook zijn opvallend ronde ogen geven hem een grappig voorkomen, al spreekt hij serieus.

Het gaat weer over de brand bij de kruitfabriek die vorig jaar augustus werd ontdekt door de plaatselijke slager. Hij reed over de snelweg naar huis toen hij de brand bij Muiden Chemie International zag. Bij het toegangshek moest hij de portier ervan overtuigen dat de brand al van de A1 te zien was.

Het relaas van de slager is te lezen op muideninfo.nl, de site van Jan Bovenlander waarop hij de lokale politiek nauwlettend volgt.

Zijn voortdurende aandacht voor de brand heeft veel bewoners geattendeerd op de gevaren die hen bedreigen. De oorzaak van de brand is na zes maanden nog steeds niet bekend. De politie is nog steeds bezig met het onderzoek.

Onrust over de zaak heeft inmiddels tot een voorlichtingsavond geleid. Daar waren mensen van het ministerie van VROM - verantwoordelijk voor de veiligheidscontrole -, de fabriek, de politie en de plaatselijke brandweer.

Het ministerie heeft, na de ramp in Enschede, bekend dat het de veiligheid van de kruitfabriek jarenlang niet heeft gecontroleerd. Die taak is nu weliswaar weer serieus opgepakt, maar de veiligheidsrapportage die de fabriek moet opstellen is inmiddels al twee keer door het ministerie afgekeurd. Het ministerie en de kruitfabriek bekvechten nu nu bij Raad van State over de vraag wat er in de rapport moet komen te staan.

Terwijl Jan de gemeenteraad toespreekt, gaat de mevrouw van de koffie rond met koekjes. Amandelkoekjes, spritsen en krakelingen. De raadsleden volgen de schaal. Ze lachen naar elkaar en geven de koffiedame een knipoog als ze een koekje uitzoeken. (Ze komt die avond 11 keer langs. De schaal met koekjes is drie keer helemaal bijgevuld, vertelt de koffiedame mij na afloop trots.)

Jan Bovenlander legt de koekjesetende raad uit dat `plastic zakken niet spontaan ontbranden'. Dat de openbaarmaking van het veiligheidsrapport nog zeker 10 maanden zal vergen en dat veel verontruste Muidenaren daar niet op willen wachten.
Na tien minuten is hij klaar met zijn verhaal.

,,Zo, zegt de burgemeester, dan zijn wij nu bij het volgende punt aangekomen.

,,Ik heb niet de indruk dat het zin had'', zegt Bovenlander later, in de kantine.

Telefonisch heeft de burgemeester al laten weten niet met Jan Bovenlander over de kruitfabriek te willen discussiėren. ,,Die man voert een hetze tegen mij'', stelt de burgemeester. ,,het wachten is op die veiligheidsrapportage van de fabriek en meer kan ik niet doen.''

Bovenlander : ,,Hij heeft externe veiligheid in zijn portefeuille en heeft ook de gelegenheid om vertrouwelijk stukken in te zien, maar dat doet hij niet. Hij wil het liever allemaal niet weten, is mijn indruk. En de raad legt zich erbij neer. Maar ik niet.''

Copyright: Algemeen Dagblad