terug naar het overzicht
naar alles over het rapport: "Muiden, parel van het IJsselmeer"

DE VITRINE een rubriek van herkenning

Uit de SLUIZ van juni 2001

WESTBATTERIJ

De Westbatterij speelt een prominente plaats in de plannen van de "8 van Delft" want het uit 1852 daterende gebouw zou in hun visie het clubhuis van de KNZRV (de "Koninklijke") kunnen worden. Dan moet wel eerst even de "dijk" wat verlaagd worden, want dan zie je het fort beter vanaf het water. Dat die "dijk" geen dijk is maar een schans en dat die schans juist expres zo hoog gemaakt is om militairhistorische redenen, daar weten de ijverige studenten natuurlijk niets van. Ach, een foutje.

Maar er is meer, veel meer. Aan de westkant van het torenfort liggen volkstuinen en het boerenbedrijf van de familie Oudshoorn. Sinds de Tweede Wereldoorlog vormen deze een oase van rust in de woelige wereld rond Muiden. Geen drukke wegen, geen massa's toeristen, terrassen en horeca. Koeien, schapen, groente en bloemen zijn nu nog de ingrediënten van dit landschap. De studenten willen hier een parkeerplaats aanleggen, een woonwijk bouwen en een haven uitgraven. Alles in het belang van de watersport, de middenstand en de projectontwikkelaars. Want de haven van Muiden is te vol, de toeristen moeten meer boodschappen doen in Muiden en zo'n lege polder waagt erom om volgebouwd te worden. "Voor de volkstuinen en de scouting dient een vervangende locatie gezocht te worden" heet het in de visie van de studenten. Over de boerderij van Oudshoorn, die nota bene precies op de plek van de nieuw aan te leggen haven ligt, wordt met geen woord gerept.

Piet Oudshoorn:
"Ons is niets gevraagd. Er is hier nog nooit iemand langs geweest om te praten over die plannen. Toch vreemd als je dat kaartje ziet (zie omslag achterop)." Over het afgraven van de oude zeedijk, het bouwen van tientallen woningen en de aanleg van wegen en dergelijke, hebben we het nog niet eens gehad. Dit tijdschrift is ook niet groot genoeg om alles te kunnen vertellen over het plan. Het is het beste dat u op de website van Jan Bovenlander kijkt hoe het er allemaal uitziet.
(www.muideninfo.nl)