terug naar het overzicht
terug naar 'de toekomst van Muiden'

DE TOEKOMST VAN MUIDEN

Uit de SLUIZ van juli/augustus 2001

Het aquaduct in het zuiden van Muiden, dat in november 2000 met veel tamtam werd aangekondigd is een beetje in het vergeetboek terecht gekomen. Sinds er in maart gemeld werd dat de benuttingsvariant eigenlijk helemaal niet zo slecht was (met een lage brug over de Vecht, in plaats van een aquaduct) is er weinig nieuws te melden. De gemeente Muiden probeert bij de omliggende gemeenten geld in te zamelen om het financiële risico te spreiden. Ondertussen is vrijwel alle grond op het toekomstige tracé voor veel geld verkocht. De boeren kregen van projectontwikkelaars en speculanten grote bedragen voor de grond waar straks wellicht de nieuwe Al gaat lopen.
De Bloemendalerpolder staat hoe dan ook op de nominatie om bebouwd te gaan worden. Weesp wil de wijk Leeuwenveld uitbreiden met nog eens duizend woningen. De provincie Noord-Holland wil dat er bos komt in de hoek tussen de Oude Papelaan en het Amsterdam-Rijnkanaal en Muiden neigt daarin mee te gaan, om Amsterdam de pas af te snijden. Ten zuiden van het geplande aquaduct, tussen de RCM-sporthal en Van Wees zouden dan woningen gebouwd kunnen worden op het Muider deel van de Bloemendalerpolder.
Over woningen gesproken, die zouden er ook kunnen komen op het KNSF-terrein (zie ook De Sluiz 06200l). De Koninklijke Nederlandse Springstoffenfabriek is nog altijd eigenaar van de Noorderrietpolder, met daarin de Kruitfabriek, het sportcomplex van SC Muiden, de boerderij van de familie Oudshoorn en het rietland langs de Muider trekvaart. Ook hier azen gretige projectontwikkelaars op een mooi stukje polderland, om er dure villa's en een "inlandige jachthaven" te realiseren.
Verderop langs de oever van de Vechtmonding is er nog het voormalige Schoutencomplex, ook wel het Van der Vlietterrein genoemd. Driehonderd jaar scheepsbouw schijnt te worden vervangen door alweer woningen, met ondergrondse parkeergarages, eventueel wat winkels en bier en daar wat groen. Probleem: Vervuilde grond, dus eerst afgraven. De eigenaren worden wat ongeduldig. De gemeenteraad heeft onlangs de "contouren" vastgesteld. Geen openbaar wandelpad, helaas.
Dick Schulp wilde het al jaren geleden: Parkeerplaatsen in de Noordpolder, vooraan op het land van Meester. Sinds de Duitse Porsches in het voorjaar hier massaal het parkeerverbod overtreden hebben, is er een precedent geschapen. Ook de Delftse studenten (zie De Sluiz 062001) wilden in hun plan hier een parkeerplaats aanleggen, zodat men niet meer helemaal vanaf de Al naar het Muiderslot hoeft te lopen. De Muider politiek reageerde nog niet, tot nu toe, hoewel (nu wethouder) D. Schulp tijdens een fietstochtje met het college van b. en w. van Weesp uitriep (doelend op de prachtige Noordpolder): "Dit is ons heiligdom! Hier moet iedereen vanaf blijven!" Inderdaad, iedereen, behalve de boeren natuurlijk, die mogen steeds vaker mais verbouwen in de polder, wat langzamerhand steeds grotere vormen aanneemt en de horizon beperkt.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de tunnel van A6 naar A9. Natuurlijk, het is minder erg dan een snelweg. Maar fraai zal het zeker niet zijn, zo dicht bij het deels Muider Naardermeer. Er zijn daar al zoveel wegen aangelegd. Muiderberg tenslotte, kijkt nu uit op drie woontorens bij het voormalige Muiderzand. De bouwplannen van Almere richting IJburg zijn voorlopig geblokkeerd door minister Jan Pronk, maar voor hoelang?

Kortom: Er staat ons de komende jaren nog heel wat te wachten. Niet alle veranderingen zijn verbeteringen. Het wordt tijd voor een FORUM AMUTHON, een discussie- en ontmoetingsplek, dwars door alle politieke partijen, verenigingen en belangen heen, waarin men openhartig met elkaar van gedachten kan wisselen over de ontwikkelingen die op Muiden afkomen, Vooral in het licht van de volgend jaar te houden gemeenteraadsverkiezingen, zou een dergelijk forum een nuttige functie kunnen hebben. Taveerne De Mol is vanouds de meest geschikte plek voor een dergelijk instituut. Wie neemt de handschoen op en organiseert dit forum?

DE TOEKOMST VAN MUIDEN; FEITEN, VRAGEN EN VERWACHTINGEN.

1. Het aquaduct: Komt het er of niet? Waar, wanneer, hoe, waarom en vooral wat kost het?
2. Woningbouw in de Bloemendalerpolder: Weesp wil 1000 woningen bouwen, Amsterdam ligt op de loer. Wat doet Muiden zelf? Is de "Groene Grens" getrokken of doet Muiden mee met Weesp? (zie punt 1).
3. Met KNSF terrein: Het grote vraagteken; hoelang blijft de kruitfabriek hier nog produceren, wat gebeurt er daarna?
Woningen, wegen, een jachthaven, natuur, recreatie of een bedrijventerrein?
4. Het Van Vlietterrein: Worden er huizen gebouwd, komen er winkels, ligplaatsen, groengebieden, parkeergarages? Wie is de eigenaar, wat doet de gemeente, hoe moet het er uit zien, komt er een wandelpad?
5. De Noordpolder: Komen er parkeerplaatsen of blijft de polder groen en open agrarisch land?
6. Gaat Almere bouwen in het IJmeer? Is IJburg het begin of het eind van een onzalige ontwikkeling?
7. Komt er een tunnel voor de A9 vlak langs het Naarderneer? Nog meer stank en lawaai vlakbij het oudste natuurmonument van Nederland, naast de nieuwe Gooiboog en de oude Al , eventueel nog verbreed.