terug naar het overzicht

Een Signaal en 'Mal Muye'

Uit de SLUIZ van januari 2002

een verklaring van Guus en zijn toekomstvisie:
Een duidelijke waarschuwing

EEN SIGNAAL
Via deze weg wil ik graag uitleggen hoe ik tot mijn drastische besluit gekomen ben, om op te stappen als voorzitter van de Historische Kring Stad Midden, de Stichting Behoud Vesting Muiden en nog diverse andere activiteiten.
Het heeft met heel veel dingen te maken en het heeft met mezelf te maken, maar het belangrijkste is toch dat ik een signaal wil geven naar mijn omgeving. Op de eerste plaats een signaal naar de politiek in Muiden: Weet waar jullie aan beginnen als je het Muizenfort en de Kazerne commercieel gaat verhuren. Het gaat ten koste van de verenigingen die er nu in zitten. Op de tweede plaats is het een signaal naar de burgers van Muiden: Dit zijn de politieke partijen die ons besturen. Dit zijn de beslissingen die zij nemen over ons. Gaat u nog stemmen straks en zo ja waarop dan? Op de derde plaats naar de leden van de Historische Kring Stad Muiden. Al jaren is er een gebrek aan bestuursleden en medewerkers. Er wordt roofbouw gepleegd op de huidige bestuursleden. De consumentenhouding is de dood voor elke vereniging.

Op de laatste plaats is dit een signaal aan mezelf. Ik ben uitgeput, afgedraaid, kapot gewerkt en oververmoeid. De stress laat me soms bijna stikken in een stukje brood, omdat mijn maag zich uit protest niet opent soordat ik me enigszins ontspannen heb. Het is de hoogste tijd dat ik eens iets voor mezelf ga doen, in plaats van altijd voor anderen bezig te zijn. Ik heb dit besluit niet plotseling en impulsief genomen, maar weloverwogen en van te voren aangekondigd. Dat sommige mensen het niet serieus genomen hebben is hun eigen inschattingsfout. Ook laat ik niet alles in de steek, maar rond de zaken af naar het nodig is. Voorlopig begin ik met aan iets nieuws. Wel blijf ik de ontwikkehngen op de voet volgen.
GK.

MAL MUYE
Hoe zou Muiden er over 10 jaar uitzien? Bas van Diest sr (84 jr.) zou graag nog eens terugkomen over 25 jaar, zei hij onlangs. Om te zien hoe Muiden er dan uitziet, bedoelde hij. Een interessant idee. Hoe zouden kleurrijke figuren uit het Muider verleden het vinden als ze het Muiden van nú zagen? Zou Ome Ko de kroeg die hij achterliet nog terugkennen? Zou de legendarische visser Sterke Hein zijn ogen geloven als hij Almere zag? Zou Burgemeester de Raadt willen werken in het huidige gemeentehuis? Zou Wiebe de haringman bij Dirk vd Plas een visje gaan eten? En hoe zou Ton Koot het vinden als hij bij de ingang van het Muiderslotterrein in de rij moest staan voor een kaartje? Ach, dagdromerij allemaal. Maar toch, laten we de lijn eens doortrekken naar de toekomst. Wat zou Eric Hoetmer zeggen als straks in het Muizenfort een restaurant afhaalmaaltijden verkoopt? Wat vindt Wiebe de Haan ervan als we over 10 jr een stadsdeelraad van Vechtstede (Weesp/Muiden) zijn geworden? Is de MOR dan veranderd in BOR (Bloemendaler OndernemersRaad) en Cees Nelis voorzitter, samen met Frank Wagemans? En hoe zou de vrijwillige brandweer van Muiden een autobrand onder deVecht in het aquaduct bestrijden? Wie zou niet eens willen zien hoe straks op het KNSF-terrein in de tuin van een van de dure villa's die daar door Vlaanderens Vastgoed Distributions zijn gebouwd, een granaat uit 1947 wordt opgegraven? Wie zou niet graag nu al zijn bootje legaal in de Muider Middenstands Motorbotenstalling willen leggen, langs de gerestaureerde westpier, met wandelpromenade naar Pampus om daar op het voormalige forteiland via de speciaal aangelegde Toeristische Geheime Gangroute weer terug te fietsen met een Hans van der Steen Flying Bike, en vervolgens het Dick Schulp Mausoleum bezoeken waar de Grote Leider voor eeuwig gebalsemd ligt opgebaard? Als afsluiting kan dan nog een blik geworpen worden in de J. Lahnstein Memorial Library. Een waarlijk verblindend visioen. Jammer alleen dat er dan waarschijnlijk niet één inwoner meer over is die nog weet dat Muiden ooit een gezellig klein stadje was met een eigen karakter.
Het Geweten van Muiden.