terug naar het overzicht

Polder

Uit de Gooi- en Eemlander van 01-mar-2002

ingezonden stuk

De Bloemendalerpolder was een, hele mooie polder, echter: Muiden wil meer (goedkope) woningen, Muiden wil een aquaduct voor de Al, Muiden wil wat. extra voorzieningen en .... Muiden heeft de Bloemendalerpolder. De conclusie lijkt eenvoudig; de Bloemendalerpolder heeft in de loop der tijden een aantal lelijke bouwsels gekregen en heeft daardoor veel van zijn landschappelijke waarde verloren. Volbouwen dus en daaruit het aquaduct financieren en wat extra voorzieningen voor Muiden.
Gevolg van dit beleid: een nieuwbouwwijk zes keer groter dan Muiden waar Muiden tegen aangeplakt zit. De schaal en daarmee het karakter van Muiden, wat in 1000 jaar ontstaan is, zal in één klap verloren gaan. Een nieuwbouwwijk die qua beleving bij Weesp zal horen en niet bij Muiden. Nog steeds veel hinder van de Al. En wat mooie natuur zou kunnen zijn, die tevens een buffer vormt tussen de randstad en Muiden, is verloren gegaan.
Met een creatieve aanpak, in het verlengde van het beleid van minister Pronk, is er een oplossing mogelijk die net zoveel financieel rendement oplevert als de Bloemendalerpolder volbouwen, maar waarbij de polder hersteld wordt. De beleving en het polderlandschap van de andere polders rond Muiden zal dan niet meer verstoord worden door de Al en Muiden zal weer volledig in het groen komt te liggen. Het aquaduct kan gerealiseerd worden en de verbinding van Muiden met de Vecht ten zuiden van de A1 wordt weer hersteld. Het ziet er ongeveer als volgt uit: aan weerszijden van de A1, van de A6 tot het Amsterdam-Rijnkanaal, wordt een dijk gebouwd ongeveer net zo hoog als de IJsselmeerdijk. Hierdoor wordt de A1 uit het landschap geëlimineerd. De lelijke bouwsels in de Bloemendalerpolder langs de A1 verdwijnen. Het zicht vanuit Muiden, Muiderberg en vanuit de polders is het beeld van een dijk met schapen, een volledig natuurlijk element in het polderlandschap. Aan de zijde van de snelweg wordt in het dijklichaam achter geluidswerende voorzieningen een gebied ontwikkeld met kantoren, bedrijven en woningen. Het principe is niet nieuw, de kazerne en het Muizenfort in Muiden werden honderden jaren geleden zo gebouwd. Het ruimtegebruik is slechts 50 meter aan weerszijden van de Al, de milieuoverlast verdwijnt grotendeels, de economische opbrengst is gigantisch, waardoor het aquaduct gerealiseerd kan worden, de landschappelijke kwaliteit van" de omgeving wordt veel beter en Muiden versterkt zijn specifieke karakter.
Politici, er is moed voor nodig om af te wijken van de gebruikelijke methodiek van saneren van groen en versnipperen van het landschap, echter indien de voordelen van een andere aanpak zo duidelijk zijn, neemt u dan uw verantwoording en kies voor de bevolking, de natuur en de belevingswaarde van de omgeving, ons nageslacht zal u daarvoor dankbaar zijn.

Muiderberg, Paul Dinant, landschapsarchitect.