terug naar het overzicht

Melkert voor openhouden polder

Uit de Gooi- en Eemlander van 23-mar-2002

PvdA-leider maakt busreisje door gebied bij Muiden en Weesp

door Tamar de Vries

Weesp
- Stedelijke gebieden moeten worden gebundeld, zodat de kleine stukjes groen en natuurlandschap zo open mogelijk kunnen blijven. Dat bepleitte PvdA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Ad Melkert gisteren bij een bezoek aan Weesp, de Bloemendalerpolder en de Nieuwe Keverdijksche Polder. Melken maakte een bustocht op uitnodiging van Milieudefensie, stichting Natuur en Milieu en Novib. De PvdA-lijsttrekker was onder de indruk van de schoonheid van de polders liet hij na afloop weten tijdens een discussie in De Theetuin in Weesp.
Melkert ontvouwde het plan van fractiegenoot Adri Duivesteijn dat volgende week in de Kamer aan de orde komt bij de behandeling van de Vijfde Nota ruimtelijke ordening. De PvdA wil met het plan de 'verrommeling' van open gebied in Nederland tegengaan. Aan groene gebieden wordt voortdurend geknabbeld, aan de randen verrijst steeds meer bebouwing.
Zoals bekend stelt (PvdA-)minister Jan Pronk van milieu in de vijfde nota voor om de Bloemendalerpolder uit het Groene Hart te lichten. Melkert zei te vinden dat nota's slechts een beperkt sturingsmechanisme hebben. Daarom is er een kwaliteitssprong nodig. Hij pleitte ervoor bebouwing te concentreren in het nog lege gebied in de Haarlemmermeerpolder tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep.
"Op die manier hoef je niet in de Bollenstreek te bouwen of te knabbelen aan de randen van de Bloemendalerpolder."
In het verlengde hiervan kan de glastuinbouw uit het Westland verhuizen naar het gebied rondom Schiphol. Dat heeft als voordeel dat kastomaten en paprika's niet klagen over geluidsoverlast en dat er bij Den Haag meer ruimte komt voor woningbouw. De Bloemendalerpolder werd tot voor kort altijd tot het Groene Hart gerekend, dat een beschermde natuurstatus heeft. De natuurorganisaties vinden dat de PvdA zich sterk moet maken om het zo te houden. Statenlid Peter Visser sloot zich daarbij aan.
Wethouder Cees Leupen (PvdA) van Muiden zag de bui al hangen. Hij wees op de positie van Muiden, dat twee jaar geleden van minister Netelenbos van verkeer en waterstaat te horen kreeg dat een door het Rijk betaald aquaduct er niet inzit. Muiden poogt nu via vastgoedontwikkeling in de Bloemendalerpolder middelen te verkrijgen om het aquaduct zelf te kunnen realiseren. Als door het PvdA plan die strategie op losse schroeven komt te staan, worden de druiven wel heel zuur.
Vera Dalm, campagneleider van de natuurorganisaties, wilde weten hoe groot het 'stukje vastgoedontwikkeling' in de Bloemendalerpolder volgens Muiden moet worden. Leupen legde uit dat de polder 400 hectare groot is en dat hij ervan uitgaat dat er 250 hectare groen blijft.
Op de valreep werd de verbinding van de A6 met de A9. Melkert had tijdens de bustocht voor het eerst gezien hoe mooi de Bloemendalerpolder en de Nieuwe Keverdijksche polder eigenlijk zijn. De in Bussum woonachtige politicus was nooit verder dan het Naardermeer geweest, zo zei hij. Met name natuurorganisaties hebben moeite met eventuele aanleg van een tunnelverbinding tussen de A6 en de A9. Milieudefensie en Natuur en Milieu hadden Melkert tijdens de busrit laten zien dat ook een tunnel milieuschade veroorzaakt. Een tunnel moet niet bij voorbaat worden uitgesloten, maar ook alternatieven moeten bekeken worden, vond Melkert. Maar er is ook haast bij geboden, want de A6-A9-kwestie speelt al tien jaar.