terug naar het overzicht

Minder dan 1700 huizen terrein KNSF

Uit de Gooi- en Eemlander van 21-augustus-2003

door Tamar de Vries

MUIDEN - De gemeente Muiden, de provincie Noord-Holland en KNSF willen op het terrein van de kruitfabriek straks 1694 woningen bouwen. Dat zijn er een paar honderd minder dan eerder was berekend. Daarnaast willen de partijen langs de A1 een kantorenwal laten verrijzen, die als geluidswand moet dienen. Het ministerie van vrom heeft echter al laten weten hier weinig voor te voelen.


Dit staat in de officiële stukken die het college van Muiden heeft toegestuurd aan de gemeenteraad. De uitwerking is nog uiterst onzeker omdat er volgende week opnieuw overleg is met de provincie. Loco-burgemeester Cees Leupen heeft de stukken echter opgestuurd zodat de politieke partijen zich al vast kunnen inlezen.

De provincie wil direct betrokken zijn bij de uitwerking van de plannen. De financiële haalbaarheid is sterk afhankelijk van de voortgang van de werkzaamheden.

Dat komt doordat eerst grote kosten gemaakt moeten worden voor sanering en explosiefvrij maken van het terrein. Daardoor zijn de rentelasten hoog. Elke vertraging maakt het plan duurder.

In het derde kwartaal 2004 wordt de productie van de kruitfabriek (MCI) gestaakt. De sanering duurt circa drie jaar. De schoonmaak kost 76,5 miljoen euro en dan is nog geen rekening gehouden met de btw.

Wat de indeling van de 'kantorenwal' langs de A1 betreft houdt KNSF - dat de exploitatie heeft opgesteld - rekening met de niet al te rooskleurige kantorenmarkt. De wal moet voor het merendeel uit vijf bouwlagen bestaan. KNSF vindt wel dat er - gezien de leegstand op de kantorenmarkt in de regio - vraaggericht gebouwd moeten worden. Mocht dit plan echter sneuvelen, dan komt de financiële haalbaarheid in gevaar. Door de opbrengst van de kantoren kunnen de woningen namelijk 'goedkoop' worden gehouden.

In opdracht van de provincie zijn de bevindingen van grondeigenaar KNSF over de toekomstige vastgoedontwikkeling nog eens getoetst door ingenieursbureau Oranjewoud. Het KNSF-plan komt er goed vanaf in het rapport.

Een belangrijk punt van zorg is echter de aanwezigheid van explosief materiaal en munitie op het kruitfabriekterrein. Oranjewoud stelt dat het hele proces van ontmanteling en sanering daarom strikt gecontroleerd moet worden. De kosten van bodemsanering en sloop van de oude gebouwen zijn hoog ingeschat, omdat er naar verwachting veel asbest zit in de opstallen van de fabriek.

Een (jacht)havenfaciliteit op het terrein van de kruitfabriek zit er niet in. Dat plan is te duur. Voorts moeten de sportvelden en de volkstuinen worden verplaatst naar de Brediusgronden (tussen Maxisweg en Amsterdamsestraatweg). Daar komt ook de nieuwbouw van de Jozefschool.