terug naar het overzicht

Raad Muiden vlooit KNSF-plan uit

Uit de Gooi- en Eemlander van 2-oktober-2003

'Op zondagmiddag wandelen door het kruitbos kan echt niet'

door Tamar de Vries

MUIDEN -
Hoe gaat het nu verder met de plannen voor woningbouw in de Bloemendalerpolder en op het KNSF-terrein? Na de laatste raadsvergadering is het ontwerp-convenant dat Muiden met buurgemeente Weesp en de provincie heeft afgesloten over bouw van 4700 woningen in het gebied 'aangehouden', zoals dat politiek heet. Weesp beeft er weinig moeite mee en wil verder. De provincie wacht af en Muiden is er nog niet uit. De Muidense gemeenteraad wil eerst helderheid over wat ze kan en wil met het KNSF-terrein. Pas daarna kan er weer onderhandeld worden over het convenant. De gemeenteraad vindt diep in zijn hart dat de wethouders op eigen houtje te ver zijn gegaan. Maar de raad heeft twee weken geleden niet doorgepakt en de wethouders teruggefloten. Nou ja, een beetje teruggefloten.
Toen Cees Leupen en Dick Schulp dreigden met opstappen) krabbelde de raad terug. De raad wil de afspraken die de wethouders gemaakt hebben met KNSF over woningbouw, sanering van het fabrieksterrein en ontmanteling van de bedrijfsgebouwen (open begroting) eerst zelf uitvlooien. Dat gebeurt vanavond in een besloten commissievergadering.

Vijf mensen leggen vanavond de eed of gelofte af en buigen zich over het KNSF-plan met de raad. Ze moeten tot het eind van de raadsperiode, in 2006, hun mond houden over wat ze weten. Onder hen bevindt zich Gregor Heemskerk, planoloog en deskundige voor de PvdA. Paul Dinant (architect) en Jaap Schuip uit Muiderberg staan de VIB bij. De VVD heeft oud-Muiderberger ir. Wil Sproncken gevraagd te komen. Het CDA beeft geen externe deskundigen ingeschakeld. D66 vaardigt Sandra Deuling af die na haar zwangerschapsverlof weer aan de slag gaat in de raad.

Vaart
Grondeigenaar Rolf Visser van KNSF Vastgoed BV ziet de besloten bijeenkomst met vertrouwen tegemoet. Hij is er zelf niet bij. Hij vindt wel dat de vaart erin moet blijven. Behalve het woningaantal (1695), heeft b en w van Muiden nog een aantal andere wensen voor het plangebied; een nieuwe (Jozef) school, voetbalvelden, een weg over het terrein voor de ontsluiting van de haven. Ook zitten er driehonderd goedkope woningen in het plan. Visser heeft "grote zorg" dat het allemaal lang gaat duren. "We moeten echt opschieten, anders kom je met gigantische rentelasten te zitten. Met kruitfabriekterrein moet minutieus schoongemaakt worden. Zoals het er nu bijligt is het niet veilig. Want oh wee als er wat gebeurt, dan heb je de poppen aan het dansen. Maar met alle respect voor de Muiders en hun streven bun stad kleinschalig te houden, dit is natuurlijk wel een kans om Muiden zelfstandig te laten voortbestaan. We houden heus rekening met milieu- en landschappelijke aspecten. Een stenen massa willen wij ook niet. Maar zoals men het zich nu voorstelt, op zondagmiddag een wandelingetje maken in het (gesaneerde, red.) kruitbos kan echt niet."

Gedeputeerde staten van Noord-Holland doen even een stapje terug en gaan Muiden niet opjutten om snel tot een besluit te komen, laat een woordvoerder weten. "In het duale stelsel zijn de gekozen vertegenwoordigingen de baas, GS respecteert dat. En het steekt niet op een dag want het speelt al jaren." Wethouder Cees Leupen zegt na de beraadslagingen de uitkomst openbaar te maken. Hij is helemaal niet zo dol op vertrouwelijkheid. Leupen vindt niet dat het college te veel vrijheid heeft genomen, al moet ze nu het huiswerk overdoen. Het staat het dagelijks bestuur van de gemeente wel degelijk vrij om zelf initiatieven te nemen en dat zal ze ook zeker blijven doen. Als de open begroting de raad niet aanstaat, dan moeten ze het college maar wegsturen, vindt de wethouder.