terug naar het overzicht

Wethouder wil van 'lastercampagne' af

Uit de Gooi- en Eemlander van zaterdag 04 oktober 2003

door Bart Vuijk
WEESP - Wethouder Wim Renkema van Weesp (VVD) is de geruchten zat. Al enige jaren doet in Weesp het verhaal de ronde dat de politicus zich schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling. ,,Ik zeg steeds: wie denkt iets te kunnen bewijzen, moet dat maar doen. Zo niet, dan moet die zijn mond houden, anders klaag ik hem aan wegens laster."


Renkema woont aan het water in het in 1994 gebouwde project Aquamarin. Een water waar bewoners eigenlijk geen bootjes achter hun eigen woning mogen afmeren. Dat verbod wordt echter al jaren massaal overtreden. Renkema stoorde zich daar als bewoner regelmatig aan. Toen bewoners in 2000 de gemeente verzochten de gedoogde situatie in officiële vergunningen om te zetten, kwam hij als privé-persoon - hij was toen raadslid voor de VVD - naar een hoorzitting van de gemeenteraad om zijn bezwaren daartegen te laten horen.

Opmerkelijk genoeg was het in datzelfde jaar 2000 dat hij, via een afspraak met een mede-bewoner van Aquamarin, geld verdiende aan de aanleg van een commerciële aanlegsteiger in het project. De veertien ligplaatsen aan deze steiger werden voor 9.000 euro per stuk aan de omwonenden verkocht. Daarmee in de buurt de suggestie wekkend dat het raadslid als privé-persoon slechts bezwaar had gemaakt om er zakelijk beter van te worden. Het gerucht werd nog eens versterkt toen Renkema zelf ineens ook een vergunning aanvroeg voor het aanleggen van een klein bootje achter zijn huis.

Het gerucht over belangenverstrengeling is zeer hardnekkig en doet tot op de dag van vandaag de rondte in het buurtje. Vorige week kwam het nog eens aan de oppervlakte toen een bewoner van Aquamarin de gemeenteraad toesprak en er toespelingen op maakte. De gemeenteraad had echter geen behoefte aan deze ontboezemingen. D66-raadslid Keijzer snoerde deze burger de mond met de opmerking dat als dergelijke toespelingen werden gemaakt, er dan ook bewijzen bij moesten worden geleverd.

Volgens Renkema is er niets aan de hand. ,,Toen het project werd opgeleverd, stond in het koopcontract dat bewoners geen bootjes achter hun eigen woning mochten afmeren. Mensen gingen dat toch doen, en dat was mij een doorn in het oog. Toen de gemeente een hoorzitting hield, heb ik mijn afkeuring laten blijken. Niets meer en niet minder. Het staat volledig los van mijn optreden rond de aanlegsteiger."

,,De bouwer van dit project had de steiger namelijk niet geheel afgemaakt. Er lag nog een ongebruikte bouwvergunning voor veertien ligplaatsen. Ik adviseerde de vereniging van eigenaren van Aquamarin om die ligplaatsen als vereniging aan te leggen, maar de vereniging heeft daar uiteindelijk schriftelijk van afgezien. Op dat moment zei ik tegen een medebewoner van Aquamarin: waarom leg jij die steiger niet aan? Ik heb hem toen geholpen met het overnemen van de bouwvergunning. Daarbij heb ik mijn kennis van het openbaar bestuur benut. Ik weet hoe dat soort dingen moet. En daar heb ik inderdaad enig 'sigarettengeld' voor ontvangen."

Over de hoogte van het 'sigarettengeld' wil Renkema niets kwijt. Hij bestrijdt echter de indruk dat hij zijn politieke en privé-beslommeringen door elkaar heeft gehaald. ,,Het is natuurlijk gewoon de kift, want ik was de eerste die op het idee kwam voor die steiger en anderen waren mij graag voor geweest. Maar het begint zo langzamerhand op laster te lijken. Terwijl ik heel openlijk mijn kennis heb benut. Ik heb niets anders gedaan dan adviseren hoe die steiger gerealiseerd kon worden en ben behulpzaam geweest bij het overnemen van de bestaande bouwvergunning."