terug naar het overzicht

Alsof een horde roofridders langs is geweest.

Uit de Gooi- en Eemlander van donderdag 29 januari 2004, voorpagina



Zo zal het volgende maand tonen bij het Muiderslot waarvan de omgeving drastisch onder handen wordt genomen. De pruimenboomgaard is al platgelegd. Komende maand wordt het uitbaggeren van de slotgracht ter hand genomen. Foto: Ton Kastermans

Omgeving van Muiderslot op de schop

Pruimenboomgaard plat, slotgracht uitgebaggerd en nieuw poortgebouw

binnenpagina
door Tamar de Vries

MUIDEN -
Alsof een horde roofridders langs is geweest. Zo zal het volgende maand tonen bij het Muiderslot waarvan de omgeving drastisch onder banden wordt genomen. De puimenboomgaard is al platgelegd. Komende maand wordt het uitbaggeren van de slotgracht ter band genomen. Net slib zal worden uitgesmeerd over de nu kale boomgaard. Ook het poortgebouw zal ingrijpende veranderingen ondergaan.
Alle veranderingen worden na uitgebreid onderzoek, historisch verantwoord aangepakt in samenwerking met de Rijksgebouwendienst, aldus Yvonne Molenaar, hoofd collectie en presentatie van het Muiderslot. Het overkoepelende idee achter de plannen is het slot toegankelijker te maken voor verschillende publieksgroepen. Door meerdere kanten van de middeleeuwse burcht en z'n geschiedenis te belichten, kunnen bezoeken telkens kennismaken met een ander facet van het slot. De uitbreiding van het poortgebouw met ruimtes voor groepsontvangsten, een museumcafé, een infobalie en moderne toiletten maken de witte tent van restaurant Florishof In de toekomst overbodig. 'Je kunt bij het hedendaagse publiek niet meer aankomen met de romantiek van de Middeleeuwen als excuus voor het ontbreken van een pinkassa, verlichting of een opbergkluisje voor tassen", legt Molenaar uit. 'We zitten nu op jaarlijks 110.000 bezoekers, man de voorzieningen zijn nog beneden de maat."

Wachtersroute

Een groter deel van het Muiderslot zal voor het publiek worden opengesteld. In plaats van zeven toegankelijke ruimtes komen er achttien, aldus Molenaar. Begonnen wordt met de wachtersroute. Dat is een route die bezoekers zelf kunnen lopen, los van de rondleiding. Het Is de route die de wachters in vroeger tijden liepen. Ze voert via de Westertoren, Floriskamer, Wapenzaal, overdekte weergang, kapel en Oostertoren naar de Poorttoren en de Zuidertoren.
De nieuwe bouwkundige toevoeging wordt in 2lste-eeuwse stijl uitgevoerd. 'Geen quasi-middeleeuwse bouw, man een duidelijk nieuwerwetse toevoeging", legt Molenaar uit. 'Dat heeft de Rijksgebouwendienst zo uitgeknobbeld" Ook het rooien van de oude pruimenboomgaard is een breuk met het verleden. 'De bomen waren gewoon op. Vorige zomer zijn er al een paar gerooid. Er begonnen takken te vallen, dus het was niet meer veilig." Met de aanplant van nieuwe pruimenbomen, die uit l7de-eeuwse soorten zijn teruggekweekt, kan een historisch foutje worden rechtgezet. Molenaar: 'De bomen stonden er sinds 1956. Toen had men nog niet de kennis over oude boomrassen die we nu hebben."
Op de plek van de bomen ken de Rijksgebouwendienst de bagger uit de slot gracht storten. 'Het slib blijft een jaar liggen en in maart 2005 wordt de vlakte met gras ingezaaid." In het voorjaar van 2006 begint de aanplant van 65 nieuwe pruimenbomen. Om de boomgaard been wordt een groene windsingel van l7de-eeuwse perenbomen in leivorm aangeplant.

Afbikken

Tegelijk met het baggeren wordt op 23 februari begonnen met het afbikken van het pleisterwerk in de taverne. De kalklaag in het inpandige restaurantje bladdert af door vochtopname. Een aantal plekken in het slot zal fraai worden uitgelicht, op de kroonverlichting met kaarsen na. Ook het kanonnenpad naar het bastion en de paden in de warmoeshof worden aangepakt. 'Nu liggen er kiezels in de hof. Dat is een drama voor de warmoezeniers. Het grind gaat weg, er komen schelpenpaden." Dat is gezien de nabijheid van de vroegere Zuiderzee ook nog historisch verantwoord.