terug naar het overzicht

Bedrijven laten oog vallen op Bloemendalerpolder

Uit de Gooi- en Eemlander van vrijdag 25 juni 2004

door Bart Vuijk
WEESP - Terwijl de gemeenteraden van Weesp en Muiden nog niet klaar zijn met de woningbouwtaak van 4500 woningen in de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein, loopt het lokale bedrijfsleven zich al warm om flink wat ruimte te claimen in deze gebieden.


In een gezamenlijke brief aan de raden van beide gemeenten schrijven de ondernemers uit Muiden en Weesp dat de Bloemendalerpolder niet alleen een woonwijk moet worden, maar ook flinke bedrijventerreinen dient te krijgen.

In de brief pleiten de ondernemers voor een bedrijventerrein in de hoek van het Amsterdam-Rijnkanaal en het spoor. Dat zou volgens het bedrijfsleven prima aansluiten bij industrieterrein Noord in Weesp. Veel ondernemers daar kampen nu met ruimtegebrek. Als er een groot industrieterrein in die hoek van de Bloemendalerpolder bij komt, willen de ondernemers meteen graag een extra afslag naar de A1. Ook het voormalige marinecomplex naast industrieterrein Noord moet een bedrijventerrein worden. Dit terrein is overigens inmiddels deels verpacht aan de voormalige krakers van het marinecomplex, die er hun alternatieve bedrijfjes hebben.

Momenteel worden in de eerste ruwe schetsen voor de Bloemendalerpolder als 'werklocaties' alleen het KNSF-terrein in Muiden en de omgeving van station Weesp genoemd. Er staat nog geen groot industrieterrein bij het Amsterdam-Rijnkanaal en het spoor gepland.

In het streekplan wordt nu uitgegaan van minimaal tien hectare voor bedrijvigheid in de te bebouwen gebieden. Dit is volgens de ondernemers het absolute minimum. Liefst zien zij veel meer ruimte voor bedrijvigheid. De ondernemers vinden ook dat een nieuwe ontsluiting vanaf de A1 van het havengebied in Muiden op de politieke agenda moet worden gezet.

De ondernemers doen hun oproep al voordat beide gemeenteraden akkoord zijn gegaan met de taakstelling om 4500 woningen te bouwen in de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein. Politici in beide gemeenten hebben grote moeite met deze massale woningaantallen. De provincie Noord-Holland heeft echter al bij monde van gedeputeerde Meijdam duidelijk gemaakt dat deze getallen voor de provincie keihard zijn. Voor 8 juli verwacht Meijdam een onvoorwaardelijk 'go' van beide gemeenten. Zo niet, dan wordt beide gemeenten domweg bevolen om de bouw van 4500 huizen mogelijk te maken.