terug naar het overzicht

Milieufederatie wil groene start KNSF

Uit de Gooi- en Eemlander van zaterdag 17 juli 2004

door Tom Scherder
MUIDEN - De provincie Noord-Holland moet zich niet blind staren op de bouw van 1700 woningen op het terrein van de voormalige kruitfabriek in Muiden, maar juist met groene ogen naar het gebied kijken. Het terrein zou beter teruggegeven kunnen worden aan de natuur. Want ondanks dat het formeel niet de natuurstatus heeft, heeft het gebied al grote natuurlijke waarde.


Dat betoogt de Milieu Federatie Noord-Holland in een schrijven aan de provincie. Nu de weerstand tegen de bouw van 1700 woningen vanuit met name Muiden groeit, wil de milieuclub de provincie ervan overtuigen het gebied breder te beschouwen. Dus niet alleen kijken naar 'hoeveel huizen waar', maar een brede, integrale visie ontwikkelen waarbij nadrukkelijk rekening is gehouden met de kwaliteit van het gebied. Natuur- en recreatieactiviteiten zouden prima passen in het landelijke gebied, dat is ingeklemd tussen het grootstedelijke Amsterdam, snelweg A1 en het water van het IJmeer.

Pim de Nobel van Milieufederatie geeft hoog op van de landschappelijke waarde van het KNSF-terrein. ,,Het bos heeft er ongestoord zijn gang kunnen gaan. De natuur is er erg rijk. Er staan mansdikke eiken en er zijn vochtige Elzenbroekbosjes, die kenmerkend zijn voor moerasgebieden. Je zou het zelfs een sprookjesbos kunnen noemen. Het gebied vervult nu al een sleutelrol."

Het zou mooi zijn als die natuurwaarde behouden blijft. Vandaar dat de Milieufederatie kritisch staat tegenover de provinciale woningbouwplannen. Dat geldt ook voor de bebouwing van de Bloemendalerpolder. ,,In het verleden is bij herhaling verzekerd dat de Bloemendalerpolder onaangetast zou blijven, als tegemoetkoming voor bouwen in het Aetsveld en later in IJburg", aldus de Milieufederatie. In totaal zouden er op het KNSF-terrein en in de Bloemendalerpolder 4500 woningen moeten komen. De provincie had met de colleges van Muiden en Weesp al overeenstemming bereikt over het startdocument structuurvisie. Daarin was wel een aantal varianten opgenomen, maar ging het altijd om de bouw van 4500 woningen op de twee locaties. Beide gemeenteraden wilden zich niet vastleggen op dat hoge aantal. In Muiden leidde dit tot de val van het college. De provincie beraadt zich inmiddels op de nieuw ontstane situatie.

Bij de toekomstige invulling van het KNSF-terrein speelt de mate van vervuiling van het terrein door de kruitfabriek ook een rol. Het is niet duidelijk hoe ernstig die vervuiling is en wat de sanering gaat kosten. Maar volgens De Nobel hoeft die sanering niet louter bekostigd te worden door huizenbouw op het terrein zelf. De opbrengst van woningbouw elders (Bloemendalerpolder) kan natuurlijk ook worden ingezet om het KNSF-terrein te schonen, meent De Nobel.

Hij acht de kans aanwezig dat de provincie alsnog kiest voor een integrale visie voor Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein. Vanuit de Tweede Kamer zijn bij de behandeling van de nota ruimte ook twijfels geuit over grootschalige woningbouw in het Groene Hart. De Nobel: ,,De provincie komt steeds meer geïsoleerd te staan".