terug naar het overzicht

Muiden wil college met bredere basis

Uit de Gooi- en Eemlander van donderdag 29 juli 2004

door Tamar de Vries MUIDEN - 'Zachtjes aan, dan breekt het lijntje niet', zo lijkt het motto te luiden bij de collegeonderhandelingen in Muiden. Nadat het CDA vorige week de poging opgaf een nieuw college te vormen met dezelfde partijen (CDA, PvdA, D66), is nu de koers verlegd. Er wordt gezocht naar een college dat op brede steun in de raad kan rekenen.

D66 heeft het initiatief genomen om te zoeken naar alternatieven. ,,Programmatisch zijn we het eens en er ligt geen veto op personen'', stellen D66'ers Flip de Groot en Sandra Deuling. In een persverklaring laten de democraten weten dat de partij wel ,,het volste vertrouwen wil hebben dat deze personen zich onvoorwaardelijk opstellen achter het standpunt van de gemeenteraad over het startdocument.'' D66 benadrukt dat de partij dat vertrouwen ,,vooralsnog niet heeft gekregen".

Over het (accepteren van het) startdocument met uitgangspunten voor de bebouwing van de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein is het oude college gestruikeld.

Nog deze week wil D66 in een laatste gesprek met het CDA proberen dat vertrouwen alsnog te krijgen. Als dat niet lukt, gaan de democraten op zeer korte termijn een coalitie samenstellen met PvdA en VIB. ,,Het noodzakelijke vertrouwen is er met die partijen, zo is ons gebleken in twee oriënterende gesprekken'', aldus de verklaring. ,,Afhankelijk van de verdeling van de portefeuilles hebben de democraten voor elke portefeuille de juiste personen klaar staan.'' Een D66-PvdA-VIB-coalitie zou in de raad op een krappe meerderheid van zeven zetels kunnen rekenen.

Juist omdat Muiden/Muiderberg op een cruciaal punt in de geschiedenis staat, is het zaak de beste personen op de juiste plek te benoemen, vindt D66. Met het oog daarop is ook ingezet op verbreding van de basis van de coalitie. ,,Het CDA heeft bij de laatste verkiezingen een duidelijke overwinning behaald, zodat we die partij er toch bij willen betrekken'', verklaart Flip de Groot. Na de mislukte lijmpoging van het CDA was volgens de regeltjes de VVD aan de beurt om een formatiepoging te doen. De liberalen werden bij de verkiezingen van maart 2002 de tweede partij. Dat het zetelaantal in de raad met eenderde afnam doordat Riet Ruijzendaal voor zichzelf begon, doet daar niets aan af.

Volgens VVD-fractievoorzitter Henk Bökenkamp is er geen officieel beroep op zijn partij gedaan om te gaan formeren. ,,Ik heb via via gehoord dat het CDA vond dat de VVD nu maar een poging moest doen, maar het is mij niet officieel ter ore gekomen.'' Dat betekent niet dat de VVD stil zit. De liberalen voeren oriënterende gesprekken met andere partijen. De partij pakt het op geheel eigen, onorthodoxe wijze aan, zegt Bökenkamp.