terug naar het overzicht

Muiden wil uitleg NH over pijnpunten

Uit de Gooi- en Eemlander van zaterdag 07 augustus 2004

MUIDEN, WEESP - In Weesp en Muiden is veel nagepraat over de opstelling van de provincie Noord-Holland ten aanzien van de bebouwing van de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein. Donderdag maakten gedeputeerde staten bekend samen met Weesp verder te gaan op de ingeslagen weg.

De fractievoorzitters van de partijen in de Muidense gemeenteraad hebben gisterochtend de koppen bij elkaar gestoken. Besloten is per e-mail bij de provincie na te vragen waar precies de pijnpunten zitten. G.s. verklaarden donderdag in de unaniem aanvaarde motie van Muiden geen basis te zien om opnieuw te onderhandelen over het startdocument. Ook Weesp nam een motie/amendement aan maar daar kan Haarlem kennelijk wel mee leven.

,,Als je de moties van de Muiden en Weesp naast elkaar legt, ontlopen ze elkaar niet veel. We vragen ons dan ook af waarom de provincie wel met Weesp verder gaat'', zegt Dirk-Jan Methorst (CDA) namens de fractievoorzitters. ,,Wat Muiden betreft was het startdocument nog niet klaar. We konden nog geen ja zeggen. Wij willen weten waarom de provincie dan toch doorgaat. We moeten natuurlijk oppassen dat de provincie en Weesp met zijn tweeën Muiden niet omver gaan kegelen.''

Verder vindt Methorst het vreemd dat de provincie niet wacht totdat de Tweede Kamer de Nota Ruimte heeft vastgesteld. Tijdens de behandeling van de nota die de grote lijnen aangeeft van de planologische ontwikkeling van Nederland in de komende twintig jaar, werd duidelijk dat de CDA-Kamerfractie de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein groen wil laten.

Koos Kappert, fractievoorzitter van de PvdA in de Weesper gemeenteraad is verbaasd over de opstelling van de provincie. Hij had verwacht dat g.s. nog wel weer met Muiden om de tafel zouden gaan zitten. De gemeenteraad van Weesp heeft ingestemd met de startnotitie, maar er werd wel een door Kappert ingediend amendement aangenomen, waarin voorwaarden werden gesteld aan de uitbreiding.

Zo dient er volgens Weesp een groene buffer te komen tussen de bebouwing van Weesp en Muiden. Verder werd in het amendement ook gevraagd om de huidige spoorlijn ondergronds aan te leggen. Op de vrijkomende grond zou dan ruimte komen voor woningen. Volgens Kappert had het amendement echter het karakter van een verzoek. Dat betekent dat Weesp geen problemen maakt als de provincie het amendement niet overneemt.

Raadslid John Vos (VVD) is ook verbaasd. ,,Het is toch ieders belang dat je het eens bent over de uitgangspunten. Het is toch niet zo dat de wet van Meijdam regeert." Hij signaleert het gevaar dat als Weesp en de provincie nu samen optrekken, in die gemeente in eerste instantie de woningen zullen verrijzen. Om vervolgens tot de gewenste 4500 woningen te komen, zal er in Muiden misschien meer gebouwd moeten worden. ,,Het zijn communicerende vaten. Voor Weesp misschien niet onaardig, maar uit oogpunt van goed nabuurschap wat minder."

KNSF-Vastgoed laat in een reactie weten dat de grondeigenaar van het kruitfabriekterrein blij is dat de trein verder kan. ,,Het was nadelig geweest als het proces tot stilstand was gekomen.'' Het bestuurlijke proces speelt zich eigenlijk buiten KNSF om af, stelt woordvoerder Sander Simons van KNSF-Vastgoed vast. ,,Maar dat neemt niet weg dat het gunstiger was geweest als we met Muiden in gesprek hadden kunnen blijven'', aldus Simons.