terug naar het overzicht

Wachtersroute nieuwe attractie Muiderslot

Uit de Gooi- en Eemlander van 16-september-2004

MUIDEN - Het Muiderslot mag dan grofweg zevenhonderd jaar oud zijn, er moeten voor bezoekers nieuwe dingen te ontdekken blijven. Zo luidt kort gezegd de filosofie van de directie. De voltooiing van de middeleeuwse wachtersroute over de transen van het kasteel is een voorbeeld van één van de nieuwe attracties.

Bezoekers kunnen aan de hand van deze route vanaf volgend jaar het kasteel op een andere manier zelfstandig ontdekken. Gistermiddag werd op speelse wijze de aandacht gevestigd op de vernieuwing en uitbreiding van het slot die op stapel staan. Directe aanleiding was het afscheid van Jo Coenen, de rijksbouwmeester die zich in de afgelopen jaren sterk heeft gemaakt voor de uitvoering van het toekomstplan voor het Muiderslot.

De directie van het Muiderslot wilde het afscheidsfeestje van Coenen, die van baan verandert, een historisch tintje geven. Ware het niet dat de rijksbouwmeester gisterochtend door zijn rug ging. De Muiderslotdirectie moest een beroep doen op zijn plaatsvervanger, Rob Apell, om het startschot te geven voor de realisering van de wachtersroute.

Onder luid tromgeroffel en klaroengeschal van herauten werd de 'oude' vlag met het graaflijk wapen omlaag gehaald. Bij de poort werden de twee nieuwe vlaggen gehesen die vanaf nu het officiële 'vizier' van het slot vormen.

Als de wachtersroute volgend jaar klaar is, hebben bezoekers toegang tot veel meer ruimtes in het kasteel. Dan zullen 25 kamers en vertrekken voor publiek ontsloten worden, tegen zeven nu. ,,Tachtig procent van het slot is straks zonder 'juf of meester' voor het publiek te bezoeken'', benadrukten slotdirectie en de rijksgebouwendienst. ,,Verplichte rondleidingen vindt men tegenwoordig niet meer zo leuk.'' Er blijven ook zaken bij het oude. Het museale interieur blijft behouden op de bel-etage en zal worden versterkt met de inrichting van de voormalige woonvertrekken van de 17de-eeuwse bewoner van het slot, P.C. Hooft.

De genodigden die gisteren bij het hijsen van de nieuwe vlaggen aanwezig waren, mochten in groepjes alvast een deel van de nu nog niet toegankelijke wachtersroute bekijken. Het wordt nog een hele klus om tussen de nauwe, wormstekige dakspanten van de westertoren bijvoorbeeld een veilige looproute aan te leggen. De plaatsvervangende rijksbouwmeester verklapte dat er verrassend moderne elementen tussen de eeuwenoude historie zullen opduiken.