terug naar het overzicht

Gooi genegeerd bij werkbezoek Naardermeer

Uit de Gooi- en Eemlander van dinsdag 05 juli 2005

door Tom Scherder
Verkeersminister Peijs, haar collega Sybilla Dekker van VROM, burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere en een voornamelijk Almeers gevolg zijn maandagmiddag in een fluisterboot over het Naardermeer gevaren, zonder dat er ook maar één Gooise bestuurder van het werkbezoek op de hoogte was.


Om de fileproblemen op te lossen wil Almere dat er een verbinding tussen de A6 en de A9, langs of onder het Naardermeer komt. De regiogemeenten en een groot aantal burgers en organisaties in het Gooi en de Vechtstreek zijn daar fel op tegen.

De regio was gisteren echter niet vertegenwoordigd tijdens het werkbezoek in het kader van de Noordvleugel van de Randstad. De pers en tegenstanders waren door de ministeries bewust niet ingelicht.

Burgemeester Hofkamp van Weesp maakte zelf een jubileumcruise over de Vecht, Peter Rehwinkel van Naarden is op vakantie en gewestbestuurder Frits van Dulm was druk met andere dingen.

Hofkamp vindt het belachelijk dat de regio niet is ingelicht over het werkbezoek. ,,Dit is absurd, politiek onfatsoenlijk. We zullen dit morgen in het college bespreken. Ik snap best het Almeers belang en de Almeerse lobby, maar dan moet je het verhaal wel van beide kanten horen." Weesp overweegt de ministers een brief op poten te sturen.

Hofkamp hoorde 'toevallig' van het werkbezoek via de lokale politiechef. Die informeerde haar over een ludieke actie van het Platform tegen A6-A9, een verzameling van lokale en regionale groeperingen (onder meer de gemeente Weesp) die pal staan voor het behoud van het Naardermeer, met honderd jaar het oudste natuurgebied van Nederland. Het platform meent dat zowel de ondergrondse als bovengrondse variant onherstelbare schade zou aanbrengen aan het Naardermeer.

Omdat Peijs en Dekker aan het eind van de dag vanaf vliegveld Lelystad naar Schiphol zouden vliegen, had het platform een bliksemactie voorbereid. De tegenstanders maakten een protestspandoek van dertig bij vijftig meter. Dat werd bij de Kanaaldijk tussen Weesp en Nigtevecht, in het weiland neergelegd, zodat het vanuit de lucht goed te zien zou zijn.