terug naar het overzicht

'Open en groen karakter in Bloemendalerpolder'

Uit de Gooi- en Eemlander van woensdag 10 augustus 2005

door Tamar de Vries WEESP, MUIDEN - Bij de toekomstige inrichting van de Bloemendalerpolder moet de invulling van het groene areaal niet op een Anton Pieckachtige manier gebeuren. Dat vinden de Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging Vechtvallei en de afdeling Gooi en Vechtstreek van de land- en tuinbouworganisatie LTO Noord. Een knusse, quasi romantische invulling met weggetjes, plassen en bosjes creëert namelijk een versnipperd groengebied.

Beter is het om het open karakter van het veenweidegebied in de polder als 'groen blok' te behouden en beheren, vinden Albert Hooijer van LTO en Arjan Kouwenhoven van Vechtvallei. Beide organisaties hebben van zich laten horen tijdens de discussies over de toekomstige invulling van de polder en het voormalige kruitfabriekterrein. Wat hen is opgevallen, is dat bijna alle deelnemers aan het debat - politiek, media, belangenorganisaties, het ontwerpatelier - de woningbouw zien als uitgangspunt. ,,Maar dan houd je een restje grasland over. Wij zeggen: houd rekening met een groot, fatsoenlijk groen blok. Zet dat bovenaan en stel daar de woningbouw op af.''

De agrariërs vinden dat de politiek serieus moet omgaan met de Bloemendalerpolder. Hooijer: ,,Vanaf de snelweg gezien is dit nog het enige stukje open poldergebied voor Amsterdam. Daar moet je zorgvuldig mee omspringen.'' LTO en Vechtvallei brengen binnenkort een folder uit waarin zij hun eigen visie uit de doeken doen. De folder wordt naar de politieke partijen en de provincie gestuurd.

In de LTO/Vechtvallei-visie wordt de woningbouw geconcentreerd aan de randen van de polder en in Weesp in de stationsbuurt. De overgangszone naar het woningbouwgebied kan worden doorsneden door wandel- en fietspaden. De overgangszone tussen grasland en snelweg kan worden gebruikt voor rietkragen en bredere waterpartijen. De openheid en het patroon van sloten en weteringen kan daarmee behouden blijven. Het grote groene areaal dat overblijft moet uiteraard beheerd worden. Daar is uit agrarische hoek al belangstelling voor. Kouwenhoven: ,,Er is plek voor twee à drie melkveeboerderijen. Het blijkt dat boeren een groene invulling met een bescheiden recreatieve nevenfunctie echt wel zien zitten. Ze willen er graag in investeren.''

Bij de inrichting die het ontwerpatelier voorstaat - bosjes, wonen in het groen, kleine gebiedjes met verschillende functies - betaalt de burger als belastingbetaler straks het gelag, denken Vechtvallei en LTO. De beheerslasten van de gebiedjes zijn dan hoog.

Er moet gemaaid en schoongehouden worden, wegen en paden moeten worden onderhouden. Dat kost allemaal gemeenschapsgeld.