terug naar het overzicht

Granaat gevonden bij sloopwerk KNSF

Uit de Gooi- en Eemlander van woensdag 07 september 2005

door Tamar de Vries
MUIDEN - Tijdens sloopwerkzaamheden bij een van de oude fabrieksgebouwen op het KNSF-terrein in Muiden is gisteren een mortiergranaat gevonden. Het projectiel uit de Tweede Wereldoorlog lag op het oostelijk deel van het terrein. Dat heeft directeur Ferry Holzhaus van KNSF-Vastgoed gistermiddag meegedeeld.


Na de vondst rond het middaguur zijn direct de politie en de explosievenopruimingsdienst (EOD) ingeschakeld. Het werk op het kruitfabriekterrein werd onmiddellijk stilgelegd, totdat het projectiel was veiliggesteld en overgedragen aan de EOD.

De granaat werd gevonden tijdens het slopen van fundamenten door werknemers van het gespecialiseerde sloopbedrijf BTZ, vertelt KNSF-directeur Holzhaus. ,,Dankzij de oplettendheid van die man werd er meteen alarm geslagen. De onsteking van de granaat was eruit. Ik ben erg blij dat de granaat op tijd gevonden is. Je moet er niet aan denken wat er zou zijn gebeurd als de boel was ontploft.''

De zwaarte (aantal millimeters) van het projectiel is onbekend. Vlakbij het kruitfabriekterrein heeft zich zoals bekend in 1947 een omvangrijke explosie voorgedaan, waarbij een grote hoeveelheid granaten in het rond is geslingerd. Deze explosie deed zich voor bij de vaart waar tewerkgestelde NSB'ers granaten moesten uitladen. Bij het lossen gebeurde een ongeluk. Tientallen jaren later werd bij de aanleg van een speeltuintje bij de sportvelden in Muiden een achtergebleven granaat gevonden.

Uit onderzoek is gebleken dat er geen zicht is op wat zich op het kruitfabriekterrein heeft afgespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Duitse bezetters zwaaiden er in de oorlogstijd de scepter. Wat ze precies hebben uitgespookt is onbekend. Mede vanwege die onzekerheid wordt het onderzoek naar achtergebleven explosieven nu nauwgezet ter hand genomen.

De vondst van de mortiergranaat drukt iedereen met de neus op de feiten, stelt de KNSF-directeur. Er is al jaren een 'richtingenstrijd' gaande tussen mensen die ervan overtuigd zijn dat er geen explosieven, munitie of kruitresten zijn achtergebleven en anderen die wijzen op leemtes in de kennis over het terrein. De KNSF-directie heeft er altijd op gehamerd dat er geen risico's moeten worden genomen. Nu blijkt dat dat geen overdreven voorzichtigheid is geweest.