terug naar het overzicht

Bijval voor museum in Muizenfort

Uit de Gooi- en Eemlander van zaterdag 17 december 2005

door Tamar de Vries
muiden-De presentatie van de plannen van de Historische Kring Stad Muiden (HKSM) en het Historisch Archief Muiden (HAM) voor het Muizenfort zijn goed ontvangen door de gemeenteraad. Het is de bedoeling dat de centrale ruimte van het fort en omliggende gronden een museumfunctie krijgen. De ruimte wordt ingericht als een twintigste-eeuws gevechtsbolwerk.


Het Muizenfort biedt al enige jaren onderdak aan verschillende instellingen en stichtingen maar de centrale ruimte wordt nog amper gebruikt. De initiatiefnemers willen het fort aan het Vestingplein aantrekkelijk maken voor dagjesmensen.

De stichting Muider Muizenfort Museum verwacht drieduizend betalende bezoekers per jaar.

Een cruciaal onderdeel van het Muizenfort Museumplan is de aanleg van loopgraven aan de achterzijde van het fort. De loopgraven moeten bezoekers een indruk geven van de omstandigheden waarin gevechtslieden hun posities verdedigden en elkaar bestookten.

De schuilplaats waar de troepen de komst van de vijand afwachtten wordt ingericht met britsen, een periscoop om de troepenverplaatsingen te volgen en een geluidsinstallatie die de herrie van trommelvuur nabootst. De militaristisch aandoende opsomming doet vermoeden dat oorlogsvoering wordt geromantiseerd, maar dat is geenszins de bedoeling van de initiatiefnemers. Hun opzet is eerder de gruwelen van oorlogen te benadrukken.

Het Muizenfort maakt deel uit van de Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Volgens de initiatiefnemers loont het zeer de moeite om het Muizenfort een museumfunctie te geven, omdat nergens anders een fort met voorterrein een beeld geeft van een twintigste-eeuws verdedigingswerk. Naarden heeft weliswaar een vestingmuseum maar dat is vooral gericht op zeventiende en negentiende eeuw.

In het plan van de initiatiefnemers wordt de houten voordeur vervangen door een van elders aangevoerde stalen bunkerdeur. In de loopgraven worden weerbestendige afbeeldingen geplaatst die de verschrikkingen van loopgravenoorlogen tonen. In de hal van het fort komt de permanente tentoonstelling 'Muiden, een vesting door de eeuwen heen'.

De op de piramide staande gepantserde uitkijkkoepel wordt naar de noordkant verplaatst. Op virtuele wijze kan de omliggende polder worden getoond, zoals die er bij inundatie uit zou hebben gezien. Ten tijde van de Hollandse Waterlinie, eind negentiende eeuw, werden weilanden en polders onder water gezet om vijandelijke troepenverplaatsingen tegen te gaan. Als de benodigde vergunningen snel worden afgegeven, zou het museum zomer 2006 al de deuren kunnen openen.