terug naar het overzicht

Muiden herdenkt doden ramp 1947

Uit de Gooi- en Eemlander van 7 januari 2006

door Tamar de Vries muiden - Het Comité ter Herdenking van de Ramp te Muiden van 17 januari 1947 houdt maandag 16 januari de eerste herdenking van de slachtoffers van het ongeluk. Dat gebeurt bij de Loswal aan het Kruitpad, de plek waar de ontploffing 59 jaar geleden plaatshad. Het aanvangstijdstip is 13.07 uur, exact de tijd waarop het gebeurde. Bij het ongeluk kwamen zeventien mensen om, onder wie drie Muiders.

Het ongeluk waarbij een grote hoeveelheid granaten onbedoeld tot ontploffing kwam, is nauw verweven met de naoorlogse geschiedenis van Muiden, dat tot 2004 de thuisbasis was van de kruitfabriek. De vondst van 'verdachte locaties' op de sportvelden en weilanden bij SC Muiden in november is rechtstreeks terug te voeren op dit ongeluk. Op de verdachte plekken liggen waarschijnlijk resten van explosieven die door de kracht van de ontploffing in 1947 zijn rondgeslingerd.

Ook in de jaren tachtig zijn bij de aanleg van een speeltuintje, vlakbij de sportclub, granaten gevonden. Zoals bekend laat het gemeentebestuur van Muiden de gevolgen van de explosie van 1947 in kaart brengen zodat die voor eens en voor al worden vastgelegd.

Het herdenkingscomité, dat kortweg wordt aangeduid als Comité '47, is opgericht ten tijde van de beroering die in Muiden ontstond door de vondst van 'explosieven' bij SC Muiden. Doel van het comité is de herinnering levend houden aan de ramp en de slachtoffers te herdenken. Het Comité '47 is opgericht door de Muider amateur-historicus Guus Kroon.

Belangstellenden die de herdenking willen bijwonen verzamelen zich om kwart over twaalf bij taveerne De Mol, waar om 12.45 uur de stille tocht naar het Kruitpad vertrekt. Kroon houdt een korte toespraak, waarna er om precies zeven minuten over een een minuut stilte in acht wordt genomen.

Kroon vindt dat er een monument voor de slachtoffers moet komen. ,,De graven van de drie Muidenaren (Alt van Huissteden (44), Willem Wolvetang (36) en Maarten Pauw (31)) die omkwamen zijn nu de enige tastbare herinnering aan de ramp.''

In zijn boek over de driehonderdjarige geschiedenis van de kruitfabriek, dat in 2002 verscheen, verhaalt Kroon dat in de naoorlogse jaren in Nederland munitie uit de Tweede Wereldoorlog werd gedemonteerd. Op 17 januari 1947 werd een fout gemaakt bij het overladen van granaten uit trucks naar het fabriekstreintje De vrachtwagens ontploften, de opslagplaats met 500 kilo springstof ook.