terug naar het overzicht

Peiling over aanpak files 'interactief'

Uit de Gooi- en Eemlander van vrijdag 20 januari 2006

door Tamar de Vries
muiden - Rijkswaterstaat begint volgende week al met het peilen van de stemming in het Gooi en Almere over de bestrijding van de files op de A1, A6 en A9. De manier waarop dat gebeurt is nieuw voor Rijkswaterstaat, zegt persvoorlichter Marjan Nijssen. In Muiden, Weesp, Almere en Nigtevecht kunnen inwoners met behulp van een stemkastje reageren op stellingen en vragen over de planstudie Bereikbaarheid Schiphol-Amsterdam-Almere
.

Tijdens deze interactieve stemmingen krijgen de aanwezigen stellingen voorgelegd over de verschillende opties om de files te bestrijden. Bijvoorbeeld via kilometerheffing, een lange tunnel of de aanleg van een snelweg tussen de A6 en de A9. Vanaf eind volgende week kunnen belangstellenden een internetenquête invullen op de website http://www.schiphol-amsterdam-almere.nl.

In het informatiecentrum van Rijkswaterstaat in Muiden werd gisteren de Alternatieven- en Variantennota gepresenteerd. In de nota staan alle alternatieven en mogelijke varianten van de fileaanpak opgesomd. Het gaat om het Stroomlijnalternatief en het Verbindingsalternatief. Deze laatste wordt in de volksmond aangeduid als de A6/A9-verbinding. Het Stroomlijnalternatief behelst de aanleg van extra rijstroken op bestaande wegen.
Beide alternatieven zijn voorzien van varianten, zoals een nuloptie (geen extra wegen), kilometerheffing, verdiepte aanleg van wegen, een lange of een korte tunnel.
De alternatieven en varianten zijn beoordeeld op financiële gevolgen, effect op de reisduur (kortere of langere files) en milieuaspecten. Uit het kostenplaatje blijkt dat de bovengrondse aanleg van de A6/A9 het goedkoopst is: 3,2 miljard euro. De tunnelvariant van de A6/A9 kost 4,9 miljard. De aanleg van extra rijstroken met twee wisselstroken kost 3,3 miljard. Verdiepte aanleg van extra rij- en wisselstroken komt op 4,1 miljard euro.
Rijkswaterstaat heeft 4,5 miljard euro in de knip zitten. Dat is het budget dat de dienst van het rijk heeft gekregen voor de aanpassing van de weginfrastructuur in het plangebied.

De roadshow van Rijkswaterstaat gaat woensdagavond van start in het Stadhuis van Almere (zeven uur). Op 2 februari is Muiden aan de beurt (zeven uur in de Kazerne). Nigtevecht krijgt op 6 februari bezoek (zeven uur, Dorpshuis) en Weesp op maandag 13 februari (twee en zeven uur City of Wesopa).