terug naar het overzicht

Principiële damgoeroe Ton Sijbrands trekt zich terug

Stadsgenoot, Damkampioen en Klapwijker Ton Sijbrands trekt zich terug.
Een portret uit de Gooi- en Eemlander van 10 oktober 2006

DOOR ROY HAMMINK

MUIDEN - Ton Sijbrands maakte gisteren bekend dat hij stopt met persoonlijke wedstrijden. De voormalig wereldkampioen dammen is de nieuwe regels van de sport beu. Een portret van een principiële en controversiële sporter.


Apeldoorn, NK dammen, 1993. De locatie, het nieuwe gemeentehuis, wordt gerenoveerd en de bouwvakkers doen dat uiteraard niet geruisloos. Ton Sijbrands Stapt op als er teveel herrie blijft doorklinken in de speelzaal. De zesvoudig Nederlands kampioen, tweemaal wereldkampioen vindt het een vorm van amateurisme en de man die er zelfs voor pleit dat damstenen een onderlaag van vilt moeten hebben om bij een zet zo min mogelijk geluid te maken, wil zich daar niet aan conformeren.
Het is Ton Sijbrands ten voeten uit. Principieel, controversieel ook. Gisteren maakte de 56-jarige inwoner van Muiden op zijn weblog van de Volkskrant bekend dat hij in 2007 niet meedoet aan het WK in Hardenberg en stopt met het spelen van persoonlijke wedstrijden. De nieuwe regels van de sport waar hij als elfjarig Amsterdams jochie van bezeten raakte, stuiten hem tegen de borst. Sijbrands is bijvoorbeeld mordicus tegen dopingcontroles. De (inter)nationale damautoriteiten hebben dat artikel echter allemaal opgenomen in hun reglement, al is het maar om in de mondiale sportwereld niet tot een paria te verworden. Doordat de Nederlandse bond instemt met de dopingparagraaf, heeft regerend Nederlands kampioen Kees Thijssen (net als enkele andere toppers) van sportkoepel NOC-NSF de A-status gekregen: financiële steun om beter te kunnen presteren.
Ook op het gebied van de spelregels houdt Sijbrands vast aan zijn principes. Zijn sport kent een grote remisemarge; een topper moet zelfs in een eindspel vaak berusten in een puntendeling met twee schijven meer. Vernieuwers in het dammen willen dat er een gradatie komt in de remise (de zogenaamde 'plusremise' voor degene die wel voordeel op het bord heeft, maar te weinig voor een echte zege); romanticus Sijbrands ziet dat echter als vloeken in de kerk. Ook het sterk inkrimpen van de bedenktijd als een partij langer dan zes uur duurt, is voor hem niets minder dan heiligschennis.
Sijbrands trok zijn conclusies nadat de organisatie van het WE hem had gemeld geen concessies te willen doen aan het te hanteren reglement, al geeft hij op zijn weblog aan dat ook zijn leeftijd een rol speelt in zijn besluit.
Het schrijven markeert het echte einde van de internationale loopbaan van Sijbrands, die de laatste vijftien jaar slechts mondjesmaat zijn kunsten vertoonde in toptoernooien. De damprof speelde gewoon zijn partijtjes mee in de nationale clubcompetitie (zijn club Excelsior uit Rosmalen gaat ervan uit dat Sijbrands het net begonnen seizoen normaal afmaakt); verzorgt (al sinds 1976) de wekelijkse damrubriek van de Volkskrant en zette in 2004 een fabuleus wereldrecord blindsimultaan neer. De dammer speelde 24 partijen tegelijk, zonder bord en schijven. Na 24 uur en 29 minuten had hij er twintig gewonnen, vier partijen eindigden in remise.
Contractueel gezien heeft Sijbrands zich verplicht om zijn eigen record nog twee keer aan te vallen. Een woordvoerder van het bedrijf Wildkamp BV uit Lutten heeft gemeld dat de dammer zich aan die afspraak zal houden.
Als tegenprestatie biedt Wildkamp hem tot zijn 65e levensjaar financiële ondersteuning. Volgens de woordvoerder wordt momenteel onderhandeld over de eerstvolgende editie.