terug naar het overzicht

COMMISSIE GEEFT MUIDEN NOG GEEN GELD

Nieuwe offerte voor studie aquaduct

Uit de Gooi-en-Eemlander van 8 december jongstleden

Van onze verslaggeefster Rianne Kofman

MUIDEN - Wethouder Dick Schulp heeft gisteravond de 150.000 gulden voor een haalbaarheids-onderzoek naar een aquaduct in de Vecht niet los kunnen krijgen. Een meerderheid van de raads-commissie heeft grote twijfels of Muiden zo prominent het voortouw moet nemen. ,,Sinterklaas is voorbij. Het rijk moet bijdragen", vinden de meesten.

De wethouder komt volgende week tijdens de raadsvergadering met een nieuwe offerte voor een onderzoek dat in plaats van drie, twee maanden moet duren. De raadsleden willen grip houden op de voortgang van de plannenmakerij en er minder geld aan uitgeven. In de loop van december en januari, zo oordelen zij, kan er meer bekend zijn over de haalbaarheid en de (financiële) steun van andere partijen. Mede omdat er op 18 december een ambtelijk overleg is gepland waarbij ook grote gemeentes als Amsterdam, Almere en de provincie bij betrokken zijn.

Zowel de Partij van de Arbeid als de VVD uitten zich zeer kritisch over het idee zelf het aquaduct te betalen waar de overheid voorlopig geen geld voor zegt te hebben. Wethouder Schulp lanceerde zijn idee: de bouw van een nieuw stadsdeel op de plek waar nu de Al ligt zou de gemeente 270 miljoen gulden kunnen opleveren waardoor het aquaduct (kosten 390 miljoen) er wel kan komen.

Hoewel alle raadsleden tegen het alternatief van de minister zijn (een tweede brug over de Vecht), vrezen ze dat een pompeus woningbouw- en kantorenplan Muiden schaadt. VVD'er Frits van Rossum: ,,Zoals het nu wordt geschetst is een majeur project, het project van de eeuw. Dat kan positief uitpakken, maar ook negatief. De plannen moeten passen binnen de huidige 'skyline’

Fractievoorzitter van de PvdA Wiebe de Haan: ,,Niemand is voorstander van het alternatief van de minister. Dat levert een krankzinnige situatie op voor al het afwikkelingsverkeer naar Weesp en Muiden. Toch is het in de ogen van onze fractie geen zaak van de lokale overheid dit probleem op te lossen. Zeker niet voor een lokale overheid als Muiden. Dit is een landelijk infrastructuur probleem. Dat moeten we duidelijk maken. We moeten zorgen dat we onze wens voor een aquaduct hoger op de politieke ladder komt."

De fracties vinden stuk voor stuk dat er gekeken moet worden naar partijen (gemeentes en overheid) die mee gaan betalen. Die opdracht willen ze in het onderzoek terug zien en op die voorwaarde zeggen ze ook akkoord te kunnen gaan met het nieuwe voorstel van Schulp. VVDer Van Rossum: ,,Het is enorm belangrijk dat we duidelijk maken dat we het niet zelf kunnen betalen. Als we nu al zeggen dat we dat wel kunnen, zijn we geen goede onderhandelaars."