terug naar het overzicht

Muiden vraagt buren om bijdrage voor aquaduct

Uit de Gooi en eemlander van 11 januari 2001

'Studiefinanciering' om noodzaak te onderbouwen

van onze verslaggeefster Rianne Kofman

MUIDEN - Wethouder Schulp van Muiden gaat bij andere gemeenten en partijen aankloppen voor geld voor een studie naar een aquaduct onder de Vecht ten behoeve een uitbreiding van de A1. We moeten bij de minister aantonen dat het aquaduct er moet komen"

B en w van Muiden zijn tegen het plan van het Rijk voor een tweede brug over de Vecht bij Muiden. Ze hebben voorgesteld een aquaduct - waarbij de weg onder de rivier doorduikt - te bouwen. Binnenkort wordt onder meer de Kamers van Koophandel, de ANWB, wegvervoerders, de gemeenten Almere en Amsterdam, de provincie Flevoland en het gewest Gooi en Vechtstreek verzocht geld beschikbaar te stellen voor onderzoek.
Eind vorige maand nodigde verkeerswethouder Schulp ambtenaren van verschillende gemeenten uit voor overleg over het aquaduct-plan. Schulp: ,,Er is positief gereageerd. De zaak wordt onder de aandacht van de politieke bestuurders gebracht. We hadden als gemeente Muiden besloten te stoppen als er te veel negatieve geluiden op onze plannen zouden komen." Muiden wilde met het overleg de noodzaak van het aquaduct duidelijk maken en aan- geven dat het niet langer op eigen houtje kan opereren.

Angst
Bij de presentatie van het plan, enkele maanden geleden, stelde Schulp voor het aquaduct te financieren met een groot woningbouwproject langs de Al. Een plan dat, hoewel iedereen het belang van het aquaduct erkent, angst inboezemt vanwege de omvang.
Er is inmiddels al ruim een ton door de gemeenteraad beschikbaar gesteld voor een haalbaarheidsonderzoek naar de financiering van het aquaduct, inclusief de woningbouw. Maar inmiddels wil Schulp ook onderzoeken of het aquaduct kan worden gerealiseerd zonder woningbouw: ,,We voeren een tweesporenbeleid. In eerste instantie willen we een plan aan de minister presenteren waarin de noodzaak van het aquaduct duidelijk wordt. Er valt nog heel wat te onderzoeken, zoals de ligging, het trac‚ en het aantal rijbanen. We hopen dat dat de minister ertoe aanzet het aquaduct eerder te realiseren dan eventueel pas over tien jaar. In dat geval hoeven wij voor de financiering geen woningbouw te koppelen aan het aquaduct."
De wethouder zegt op dit moment geen idee te hebben hoeveel nieuw onderzoek moet gaan kosten.