terug naar het overzicht

BOMENKAP MUIDER ZEEDIJK STILGELEGD

Uit de Gooi en Eemlander van 26-jan-2001

Burgemeester fluit heemraadschap terug

Van onze verslaggeefster Rianne Kofman

MUIDEN, MUIDERBERG - Burgemeester Harry Smith van Mulden heeft gistermiddag acuut een einde gemaakt aan de bomenkap aan de zeedijk langs de Dijkweg tussen Muiden en Mulderberg. De Dienst Waterbeheer en Riolering (DWR) van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht zou ten onrechte te veel bomen hebben omgezaagd en tegen de afspraken in te werk zijn gegaan. DWR erkent dat er in de communicatie met de aannemer het een en ander is misgegaan.

Burgemeester Smith wil een gesprek met DWR voordat de dienst verder gaat met het kappen van de driehonderd bomen waarvoor de gemeente vijf jaar geleden een vergunning heeft afgegeven. Gistermiddag ontstond commotie toen bleek dat langs de dijk tussen Muiderberg en het dijkhuis geen boom gespaard was gebleven. Dit terwijl is afgesproken dat zeker tweehonderd bomen aan de dijk langs het lJmeer moeten blijven staan. Burgemeester Smith:
"Wat mij betreft gaan we terug naar af. Ik wil precies weten wat er aan de hand is en schroom er niet voor de DWR een nieuwe vergunning aan te laten vragen."
"Het is idioterie" stelt Muider Frans Jan ter Beek. "Het lijkt wel of ze brandhout nodig hebben bij DWR. Ze hakken gewoon alles om." Hans Voorhoeve van de milieugroep Muiderberg: "Dit is tegen alle afspraken. Afgesproken is dat er tussen de rijen bomen die weggehaald worden, enkele blijven staan. Maar het leek ze blijkbaar praktischer om ze maar allemaal weg te halen. Daar ben ik verbaasd en boos over."
Jan Portengen van DWR geeft toe dat er verkeerde bomen zijn omgezaagd. "Er is iets misgegaan. De aannemer heeft tegen de opdracht in bomen weggehaald die hadden moeten blijven staan." Portengen zegt met de gemeente Muiden te gaan praten. "We hebben besloten morgen te stoppen. We denken echter niet dat er te veel bomen zijn weggehaald. We hadden nog 150 bomen te gaan."
Volgens Portengen heeft DWR eind vorige week de opdracht voor het zagen gegeven omdat er een goede vorstperiode was geweest. ,,Vijf jaar geleden hebben we een vergunning gekregen om bomen weg te halen. Daarvan hebben we er een paar jaar geleden al een aantal gekapt. Vorig jaar was het door weersomstandigheden niet mogelijk meer weg te halen."
Portengen zegt dat het ondanks alle commotie de bedoeling is dat het bomenbestand langs de dijk flink wordt uitgedund. "De bomen zijn een bedreiging voor de stenen dijk. De wortels ontwrichten de stenen waardoor de dijk kwetsbaar wordt. Bovendien vangen hoge bomen veel wind. Daardoor is de druk op de stenenmassa veel te groot. De kans bestaat dat een boom omwaait en een stuk dijk met zich meetrekt."