terug naar het overzicht

HUIVER VOOR BOUWEN BLOEMENDALER POLDER

Uit de Gooi- en Eeemlanderlander van 26-jan-2001 2001

Muiden en Weesp willen nieuw beleid

Van onze verslaggeefster Rianne Kofman

MUIDEN - De politieke druk om te bouwen in de Bloemendaler polder is zo groot geworden dat de gemeente Muiden met buurgemeente Weesp en het gewest om de tafel gaat zitten om ongebreidelde woningbouw te voorkomen. Muiden en Weesp willen beleid uitstippelen nu het nog kan. Wethouder Cees Leupen van Muiden: "We staan open voor nieuwe mogelijkheden. We moeten wel als we ongewenste ontwikkelingen willen voorkomen."


De gemeenten en het gewest overleggen over twee weken over de toekomst van de polder die voor een derde deel binnen de Weespse en tweederde deel binnen de Muidense gemeentegrenzen valt. Reden daarvoor is enorme druk van buitenaf, met name van Amsterdam en de provincie. Zo zei gedeputeerde Ruimtelijk Ordening Henry Meijdam deze week in een toespraak over planologie:
"Ook zullen locaties waar nu nog taboe op rust, de Bloemendaler polder bij Weesp (...), als zoeklocatie voor nieuwbouw worden meegenomen." Leupen is verontrust over partijen die aanspraak op het gebied willen maken en wil daarom zo snel mogelijk zelf een visie ontwikkelen. "Vroeger was bouwen in de Bloemendaler polder voor ons onbespreekbaar. Maar de druk van de provincie en Amsterdam wordt steeds groter. Muiden wil nu wel praten over nieuw beleid. In dat opzicht is ons standpunt opgeschoven. We zijn bang dat we zonder visie de greep op het gebied kwijtraken. Zeker is wel dat wij op dit moment niets voelen voor de optie de polder vol te bouwen met woningen."
De wethouder zegt, als er ontwikkeld moet worden in het gebied, veel meer te voelen voor recreatie. Dat is de bestemming die momenteel ook op het gebied rust. Het streekplan dat nu in de maak is, heeft echter grotere ambities. Leupen: "We willen koste wat het kost voorkomen dat we straks voor een voldongen feit staan. Wat ons betreft praten we over recreatieve oplossingen. Weesp heeft grote moeite met het vinden voor een goede locatie voor sportaccommodatie. Daarvoor zien wij nu eventueel wel mogelijkheden. De Bloemendaler polder is een prachtige locatie voor recreatie en leisure."

Leeuwenveld
Burgemeester Chris Hotkamp van de gemeente Weesp zegt echter met de gemeente Mulden niet alleen over recreatieve oplossingen te willen praten. "Een grote wens van ons is de wijk Leeuwenveld af te maken. Dat mochten wij tot nu toe niet en daarin zijn wij door Muiden altijd tegengewerkt. Dat punt willen wij opnieuw op de agenda." Volgens Hofkamp gaat het echter allang niet meer om de 1500 woningen die Weesp indertijd wilde. "Het gaat om een aantal woningen. Wij zijn ook niet voor grootschalige bebouwing op die plek. Dat is voor ons ook de reden dat we met Muiden en het gewest willen praten. Bovendien hebben wij de indruk dat Muiden zelf ook woningen wil bouwen. Als de woningbouwplannen rond het aquaduct doorgaan komt een deel daarvan in de Bloemendaler polder te staan."