terug naar het overzicht

Eigen partij voor Muiderbergers

Uit de Gooi- en Eemlander van 16-feb-2001

'Voor Ieders Belang' is geboren uit onvrede

Van onze verslaggeefsters
Marjolein Vos en Rianne Kofman

MUIDERBERG - Voor Ieders Belang (VIB). Zo heet de politieke partij in oprichting in Muiderberg. Bram van Barneveld, een van de initiatiefnemers, wil over de nieuwe partij slechts kwijt dat VIB zich in eerste instantie zal richten op Muiderberg. Het is een partij uit onvrede: "Er wordt vanuit de gemeente Muiden veel meer voor Muiden dan voor Muiderberg gedaan. Dat willen wij veranderen", aldus Van Barneveld.

Van Barneveld heeft zelf een PvdA-achtergrond. Een andere initiatiefnemer, Herman Waanders, komt uit de VVD en is getrouwd met Anna Waanders, oud-fractielid voor de VVD in de gemeente Muiden. Zij verliet de gemeenteraad ruim een jaar geleden tijdens een grote crisis binnen de VVD.
Van Barneveld vertelt dat hij met een groepje Muiderbergers al ruim een half jaar bezig is met het opzetten van de partij en dat de oprichting inmiddels in een vergevorderd stadium is. De partij kwam vorige week zelfs officieel naar buiten, zegt Van Barneveld: "We hebben de Oranje-Nassauschool in Muiderberg met het 75-jarige bestaan gefeliciteerd. Gewoon, een ludieke actie en meteen een mooi middel om te kijken of de naam een beetje aanslaat. Dat lijkt wel het geval te zijn. We hebben al heel wat positieve reacties gekregen."
Waar VIB inhoudelijk precies voor staat, wil Van Barneveld niet zeggen omdat hij eerst met Harry Mock om de tafel wil. Die Muiderbergse kunsthandelaar speelt namelijk ook met de gedachte om een nieuwe partij op te richten. Eveneens een Muiderbergse partij.
Van Barneveld: "Het lijkt me niet zinvol om in één klap twee nieuwe partijen op te richten. Ik wil wel eens weten waar Mock voor staat."
Mock zegt inderdaad nog te ‘broeden’ op het idee een partij te beginnen. ‘De Plaatselijke Partij’ moet hij gaan heten en voor politieke standpunten voelt Mock niks. Integendeel. "We moeten breken met nietsnuttige tradities als het bestaan van fracties in de gemeenteraad. Het liefst zou de hele raad uit de Plaatselijk Partij moeten. bestaan" zegt Mock. Op 1 april vorig jaar richtte hij de Muiderbergse Eenheidspartij MEP op. Bij wijze van grap. Dit keer is het bittere ernst, meent de Muiderberger. "Ik loop al jaren rond met het idee een partij op te richten."
Mock is wars van politieke tradities. "Ik meen dat je voor het besturen van een stad of dorp geen landelijke politieke partijen nodig hebt. Dat kan politisering in de hand werken. Er wordt partijpolitiek bedreven, terwijl het in de praktijk om praktische zaken gaat. Zoals straatverlichting, eenrichtingsverkeer in de Dorpsstraat in Muiderberg of het afsluiten van de Sluisbrug in Muiden." Hij zegt nog zeker een paar maanden nodig te hebben om de zaken op een rijtje te krijgen. "Als ik genoeg adhesiebetuigingen krijg, wil ik dit najaar officieel van start gaan. Om voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2002 klaar te zijn. Met voldoende steun bedoel ik dat zeker honderd mensen in Muiderberg èn Muiden mijn partij zullen steunen."