terug naar het overzicht

Provincie wil meebetalen aan onderzoek aquaduct

Uit de Gooi- en Eemlander van 22 februari 2001

Hoogte bijdrage nog niet bekend

Van onze verslaggeefster Rianne Kofman

MUIDEN - De provinde Noord-Holland is bereid mee te betalen aan het haalbaarheidsonderzoek voor een aquaduct onder de Vecht ten behoeve van de A1. Daarmee is de kans groot dat de Muldense verkeerswethouder Dick Schulp zijn anderzoek,dat zo’n drie ton gaat kosten, kan voortzetten.

Schulp licht de raadscommissie vanavond in over de financiële toezeggingen voor het onderzoek naar het aquaduct. Met de aanleg van een aquaduct hoopt Schulp de plannen van de rijksoverheid voor een tweede brug over de Vecht te voorkomen. B en W in Muiden kwamen zelf met het plan het aquaduct waarbij de snelweg onder de nvier doorduikt - zo snel mogelijk te bouwen en daar desnoods aanleg van een nieuw stadsdeel, met woningen en bedrijven, aan te koppelen.
Voor de eerste fase van het Onderzoek heeft de Muidense gemeenteraad ruim een ton uitgeirokken. Verder wilde de raad niet gaan. Om de volgende fases in het onderzoek te kunnen uitvoeren, heeft de wethouder daarom de opdracht gekregen financiers te zoeken. Daarvoor zijn onder meer de provincie, de Kamers van Koophandel, de ANWB, wegvervoerders, de gemeentes Almere en Amsterdam, de provincie Flevoland en het gewest Gooi en Vechtstreek benaderd.
Wethouder Schulp wil pas vanavond bekend maken wie bereid zijn aan het onderzoek mee te betalen. Hij bevestigt dat de provincie geld beschikbaar stelt, maar wil nog niets over de hoogte van de bijdrage zeggen. Ook gedeputeerde Hen de Boer van de provincie Noord-Holland wil dat nog niet doen. Schulp heeft de provincie gevraagd om de helft van het benodigde bedrag te betalen. De Boer: "We helpen Muiden, maar de hoogte van het bedrag kan ik nog niet vertellen".
Hoewel de nadruk van het onderzoek in eerste instantie voornamelijk lag op de financiering van het aquaduct met het nieuwe stadsdeel langs de Al, is de focus verlegd. Onderzocht wordt nu ook of het aquaduct kan worden gebouwd zonder grootscheepse woningbouw langs de snelweg. Het belangrijkste doel is een plan aap de minister te presenteren waarin de noodzaak van het aquaduct duidelijk wordt gemaakt.
Hoewel de Muidense raadscommissie Schulp in december slechts 60.000 van de gevraagde 150.000 gulden beschikbaar stelde, is ze groot voorstander van het aquaduct. Het alternatief van de minister - een tweede brug voor de Al - zou volgens een Muidens raadslid een ‘krankzinnige situatie veroorzaken’ voor al het verkeer naar Muiden en Weesp.