terug naar het overzicht

Lahnstein wethouder die 't meest over Muiden weet

Uit de Gooi- en Eemlander van 26 februari 2001

Van onze verslaggeefster Jacqueline Hilbers

MUIDEN -Wie weet het meest over Muiden? Die strijd werd gistermiddag in de Kazerne gestreden door de drie Muidense wethouders Cees Leupen (PvdA), Dick Schulp (CDA) en Joop Lahnstein(D66)en oud-wethouder Sjake van Huissteden (VVD). Ze knokten voor eeuwige roem en een eervolle handeling: het mede- openen van de nieuwe bibliotheek.

Burgemeester Harry Smith nam gistermiddag de taak van spelleider op zich. Even richtte hij fijntjes het woord tot zijn wethouders. "Mag ik jullie er even aan herinneren dat een burgemeester de enige is die getoetst wordt in een sollicitatieprocedure? Wethouders worden eenmalig gekozen."

Winnaar van de quiz werd Joop Lahnstein, die daarom gistermiddag samen met burgemeester Smith de nieuwe bibliotheek in Muiden mocht openen.
"Tien seconden bedenktijd voor elk van de negen vragen, samengesteld door Historische Kring - voorzitter Guus Kroon; dat stond de wethouder te wachten. Sommige vragen moesten schriftelijk worden beantwoord, bij andere ging het erom wie het eerst het geluid van een ratel, sambabal, toeter of belletje liet horen. En meteen al bij de eerste vraag moesten ze alle vier het antwoord schuldig blijven. Want dat de eerste steen van zowel de Kazerne als het Muizenfort door werd gelegd was hun allen onbekend.
Voor veel hilariteit zorgde een vraag over een gedicht, dat door jurylid Herman van Dijk werd voorgedragen. Van Huissteden vermoedde dat het ging om een toespraak voor edelen van de Muiderkring en Schulp plaatste het gedicht in 1609. Lahnstein schatte het in als een werkje uit 1795, bij de instelling van een nieuwe regering in de Franse tijd en Leupen durfde het niet aan een gokje te wagen. Vrolijk schamperend gaf Smith het antwoord: "(zie quiz elders op de website)"!
Dat Floris V na zijn gevangenneming in Utrecht en voor zijn transport naar het Muiderslot gevangen had gezeten (waar? zie quiz elders op de website), wisten Van Huissteden en Lahnstein wel, terwijl Leupen goed zat met zijn antwoord over het aantal jaren dat de haringkar van Van der Plas in de gemeente staat, (zie quiz elders op de website).

Klapper van de quiz was de vraag om alle burgemeesters uit de twintigste eeuw op een rijtje te zetten. Lahnstein, Leupen en Van Huissteden kwamen niet verder dan zes, maar Schulp benoemde alle acht. En omdat hij dat nog in de juiste volgorde deed ook, werd hij beloond met een extra punt waardoor hij er in totaal negen behaalde. Net niet genoeg voor de eeuwige roem, want Lahnstein sleepte een punt meer in de wacht en knipte, gewapend met een ratel en een schaar, een officieel koordje door. (zie quiz elders op de website, en puntentelling)!

(tussen haakjes bewerkt door uw webmaster om u ook een kans te geven bij deze quiz)