terug naar het overzicht

Wellicht spitsstrook op Al bij Bussum

Uit de Gooi- en Eemlander van 9 maart 2001

Van onze verslaggever Anton Boender

BUSSUM- Rijkswaterstaat bekijkt of de vluchtstrook van de A1 ter hoogte van Bussum 's ochtends en 's avonds gebruikt kan worden als spitsstrook.


De Hilversumse wethouder Bart Heller heeft dat gisteren tijdens het gewestelijke portefeuillehoudersoverleg verkeer en vervoer van het gewest Gooi en Vechtstreek meegedeeld.
Introductie van een spitsstrook op dit relatief smalle deel (twee rijstroken) van de Al zou op korte termijn moeten worden gerealiseerd. Wanneer dat precies is, kon Heller nog niet zeggen. Dat hangt af van de technische mogelijkheden en de planologische en milieutechnische afwikkeling. Zo moet het plan nog getoetst worden aan de bestemmingsplannen (van Bussum, Huizen, Laren en Naarden), die voor de strook langs de Al van kracht zijn.
Heller heeft begin maart als dagelijks bestuurder van het gewest Gooi en Vechtstreek - samen met de wethouders Frits van Duim (Naarden) en Dick Schulp (Muiden) - overlegd met Rijkswaterstaat Noord Holland. Omdat de zogeheten Craag-procedure enorm aan het uitlopen is, wordt prioriteit gegeven aan benuttingsmaatregelen. Dit zijn maatregelen binnen de bestaande capaciteit van de Al, zoals spitsstroken en toeritdosering. Met de uitvoering van deze 'noodmaatregelen' wil het echter allerminst vlotten. Dit tot leedwezen van Gooise bestuurders. De Muidense wethouder Schulp noemde de Craag-studie gisteren 'een mislukking' en Rijkswaterstaat 'een staat in de staat'. Volgens het gewest neemt minister Netelenbos nog dit voorjaar de beslissing om bij wijze van experiment op de Al een betaalstrook in te voeren. Hiervoor zal de bestaande wisselstrook ter hoogte van Muiden geschikt moeten worden gemaakt.