terug naar het overzicht

VIB komt in actie tegen sluipverkeer

Uit de Gooi- en Eemlander / Nieuwe Weesper van 15 maart 2001

Eerste daad nieuwe Muiderbergse partij

Van onze verslaggeefster Rianne Kofman

MUIDERBERG - De partij in oprichting Voor Ieders Belang (VIB) in Muiderberg is haar eerste politieke actie gestart. De partij roept alle Mulderbergers op bezwaar te maken tegen de oplossing voor het sluipverkeer die het college van ben win gedachten heeft. Bij deze oplossing heeft Muiderberg geen baat, meent VIS. Sterker nog Mulderberg zal er zelfs last van ondervinden.


De partij heeft een brief opgesteld die Muiderbergers tot 28 maart ondertekend op het gemeentehuis kunnen afleveren. De brief veegt de vloer aan met de voorkeur van b en w om het verkeer op de Zuidpolderweg te doseren en de Herengracht in de spits af te sluiten. VIB noemt haar eerste actie noodzakelijk voor de partij die wordt opgericht vanuit het idee dat de Muider politiek niet voldoende rekening houdt met de ontwikkelingen in en rond Muiderberg.

VIB kan zich op geen enkele manier vinden in de argumentatie waarmee het college kiest voor de laatste van de acht varianten die de AGV (Adviesgroep voor verkeer en vervoer) voorstelt om het sluipverkeer door de gemeentes drastisch te verminderen. De partij noemt twee belangrijke nadelen. De eerste is dat de vesting van Muiden voor inwoners van Muiderberg ontoegankelijker wordt.

Activiteiten zoals kinderen naar school brengen, doktersbezoek en zaken regelen op het gemeentehuis zouden tijdens de ochtendspits door lange wachttijden als gevolg van de toerit-dosering op de Zuidpolderweg lastig te doen zijn.
Daarnaast komen inwoners van Muiderberg die de Al richting Amsterdam willen nemen volgens VIB in een nog langere wachtrij voor de toerit-dosering op de Al bij de Mariahoeveweg. Dit omdat al het sluipverkeer over de Sluisbrug nu gedwongen zou worden deze toerit te nemen.
Volgens de partij zou het college nog eens kritisch moeten kijken naar oplossing zes: het doseren van het verkeer op de IJsselmeerweg, de parallelweg van de A6 en de Naardervaart. Met deze oplossing zou het sluipverkeer worden tegengehouden waar het de gemeente binnenkomt. De oplossing is duurder, maar met het oog op de toekomst volgens VIB wel de beste. "Indien voor deze oplossing wordt gekozen profiteert de hele gemeente van een structurele investering ter voorkoming van het sluipverkeer en zal een verkeersluwe situatie ontstaan in de hele gemeente" aldus de partij.
De partij in wording wil met deze eerste actie laten weten dat het haar menens is en dat meer acties zullen volgen. Ze nodigt daarom iedereen uit die meer wil weten, of wil meepraten, op de VIB-vergaderingen. Deze worden iedere eerste maandag van de maand gehouden in café Lieftinck in Muiderberg.