terug naar het overzicht

Dit wordt nooit een amfitheater

Uit de Gooi- en Eemlander van 3 april 2001

Muiderslot na restauratie vesting in bezit van arena

MUIDEN - Het lijkt op een arena, op een openluchttheater: de oude vestingwal bij het Muiderslot met daar tegenover In twee rijen, vier etages hoge betonnen zitplaatsen. Deze winter is het slot begonnen aan de tweede fase van de restauratie van de vestingwerken. "Nu ziet het eruit als een trieste bedoening. Maar het is een tussenfase", zegt Ties Hilgers van het Muiderslot.

De vestingwallen zijn een flink stuk opgehoogd, verschillende bomen zijn verwijderd en een van de twee tot nog toe onzichtbare 'vechtbunkers' is gerestaureerd. Een bouwwerk dat volgens Hilgers een van de beste bewaarde bunkers is en puntgaaf onder de aarde vandaan kwam. In de toekomst moet hij onder meer dienst doen als educatieve ruimte. De originele kanonsgaten zijn behouden. En dat geldt ook voor de gemetstelde watervoorzieningen in de muur waarmee vroeger schoon regenwater kon worden opgevangen.
Het 'toernooiveld' achter de bunker en tussen de vestingwal is niet af. De betonnen zitplaatsen en de vestingwal ogen kaal. Op het grote vierkante veld ligt nog geen gras. Alle werkzaamheden staan in het teken van een grote restauratie in samenwerking met Monumentenzorg en de Rijksgebouwendienst. Doel is het landschap rond het slot in de staat terugbrengen waarin het verkeerde in de zeventiende eeuw.De vesting maakt deel uit van de Hollandse Waterlinie.

Schrik

Vrachtwagens vol zand zijn er ge afgelopen maanden op het terrein gestort. "Het was waanzinnig", zegt Hilgers. Ze kan zich voorstellen dat de metamorfose in dit stadium schrik aanjaagt bij de bezoekers of inwoners van Muiden. "Er is een aantal bomen gekapt in verband met de iepenziekte en een aantal om de vestingwal vrij te maken. Vroeger stonden er ook geen bomen, zodat er geschoten kon worden. Twee bomen hebben we zonder vergunning weg moeten halen omdat ze dood zouden gaan bij het aanrijden van het zand. Maar deze willen we op een andere plek vervangen."
"Nu ziet het er kaal uit", zegt Hilgers. "Maar tussen het beton willen we zaaien. De bedoeling is dat het straks allemaal begroeid is. Grootscheepse activiteiten willen we niet organiseren. Het wordt in geen geval een amfitheater. Wel moet het een plek worden waar zoveel mogelijk mensen plezier van hebben."
"Vroeger verkochten we hier ijsjes, trad de valkenier op en waren er bankjes. Die sfeer willen we terugbrengen. Zo kan ik me voorstellen dat we hier oude spelen doen, schoolklassen ontvangen en een plek hebben waar onze bezoekers zich vermaken als ze moeten wachten. Vorig jaar hadden we 125.000 bezoekers. We moeten oppassen dat niet te veel mensen tegelijkertijd het kasteel bekijken. Daar is het kasteel niet tegen bestand."