terug naar het overzicht

Fractie VVD Muiden weer in problemen

Uit de Gooi- en Eemlander van 4 april 2001

Voorzitter Margot van de F. stapt uit raad

Van onze verslaggeefster Rianne Kofman

MUIDEN - Margot van de F., fractievoorzitter van de Muidense VVD verlaat de gemeenteraad. Van de F. zegt af te treden om gezondheidsredenen.
VVDer Frits van Rossum neemt het voorzitterschap van haar over.

Van de F. kampt al langere tijd met gezondheidsproblemen. Volgens bestuursvoorzitter Erik Mackay zijn deze tevens de reden voor haar verhuisplannen richting Den Haag, waar haar man onlangs een baan kreeg. "Ze is nog steeds niet hersteld van een ziekenhuisopname vorig jaar en is vaak moe", zegt Mackay. "Op aanraden van haar dokter besloot ze daarom te stoppen met haar werk voor de fractie."

Het gemeenteraadslid veroorzaakte veel opschudding in de Muider gemeentepolitiek. Mede dankzij de crises binnen haar eigen partij en haar verstandhouding met partijgenoot Erik Pieter Vlaanderen. Dat laatste leidde tot een klap in het gezicht van Van de F. tijdens een openbare commissievergadering. Vlaanderens echtgenote ging haar te lijf waarna zij met bloedende lip de kazerne verliet. Het incident veroorzaakte een breuk binnen de fractie. De fractie spatte uiteen, Erik Pieter Vlaanderen stapte op, net als Marco Voogt.
Van de F. maakte in oktober 1999 haar debuut in de raad, dankzij de eerste collegecrisis waarbij drie VVDraadsleden (van wie een wethouder) uit onvrede over het optreden van Vlaanderen ontslag namen. Diezelfde vergadering nog werd ze gekozen als VVD-wethouder. In februari 2000 kwam aan haar wethouderschap een abrupt einde, toen de volgende collegecrisis zich aandiende en coalitiepartner PvdA net vertrouwen in de VVD opzegde. Volgens de PvdA was er door de 'onverenigbaarheid van karakten' geen samenwerking meer mogelijk in het college. De spanningen binnen de VVD, en de rol van Erik Pieter Vlaanderen en zijn onervaren fractie waren voor de PvdA onacceptabel. Van de F. verliet haar plaats achter de collegetafel. In de nieuwe coalitie was geen plaats voor de VVD. De VVD zegt ongelukkig te zijn met het vertrek van de politica. Mackay "Mevrouw Van de F. heeft zich de afgelopen twee jaar snel ingewerkt in haar politieke verantwoordelijkheden en (...) een goed inzicht getoond in vooral financiële vraagstukken van de gemeente. Zij toonde zich bovendien een waardig oppositieleider."

Voor burgemeester Harry Smith heeft het vertrek van Van de F. een vervelend gevolg. Opnieuw moet hij voor de derde keer in twee jaar - de kandidaten op de verkiezingslijst van de VVD gaan vragen of ze een plaats in de gemeenteraad willen innemen. En dat heeft heel wat voeten in aarde. Bij de vorige ronde moest hij tot nummer IS van de 22 kandidaten tellende lijst afzakken.