terug naar het overzicht

'Mensen stijf van de schrik'

Uit de Gooi- en Eemlander van 5 mei 2001

Wethouder haalt Kocherplantsoen Muiderberg van agenda

De projectgroep die zich bezighoudt met de ontwikkeling van het Kocherplantsoen heeft de gemeente Muiden voorgesteld om de 35 aanleunwoningen te slopen en te vervangen door nieuwbouw. Er moeten 25 sociale huurwoningen komen, tien met een huur net onder de huursubsidiegrens van 1149 gulden, vijftien midden/dure huurwoningen en twintig koopwoningen van rond de acht ton.

Van onze verslaggeefster Marjolein Vos

MUIDERBERG - Het eindrapport over de invulling van het Kocherplantsoen in Muiderberg zal niet worden besproken in de aankomende gemeenteraadsvergadering in Muiden. Wethouder Cees Leupen (PvdA) is geschrokken van de ‘stroom van reacties’ die de plannen voor ondermeer de sloop van 35 aanleunwoningen hebben losgemaakt. Hij eist tekst en uitleg van de opstellers van het rapport

Anderhalf jaar hebben vertegenwoordigers van de wonigbouwvereniging Ons Belang, de Stichting Zorgpalet Gooi en Vechtstreek en een ambtenaar van de gemeente Muiden gewerkt aan een rapport over de toekomstige invulling van het Kocherplantsoen. In het eindrapport, dat vorige week is gepresenteerd in de raadscommissie, wordt onder meer gesteld dat de aanleunwoningen gesloopt moeten worden en dat ruimte moet komen voor nieuwbouw. De plannen hebben voor grote onrust gezorgd onder de bewoners van de aanleunwoningen.
Wethouder Leupen is afgelopen week bij enkele betrokkenen op bezoek geweest: "Die mensen zitten stijf van de schrik in hun woninkjes, zijn doodsbang voor de toekomst. Ik vind dat de woningbouwvereniging op een onjuiste wijze met haar huurders heeft gesproken. Er is van alles mis gegaan in de communicatie. We moeten maar eens met elkaar om de tafel voor een indringend gesprek."

Vreemd
Adjunct-directeur Hero van der Lei van de Woonstichting Vechtstede (beheerder van Ons Belang) zegt vreemd op te kijken van de reactie van de wethouder. "Het rapport is al enige tijd bij hem bekend. Hij is waarschijnlijk door de raadscommissieleden op andere gedachten gekomen", stelt Van der Lei. "Wij hebben op 12 april de bewoners van de zorgwoningen al ingelicht over de plannen. Natuurlijk wil men niet uit de huisjes. Maar we hebben duidelijk gesteld dat we de bewoners echt niet zomaar op straat zetten. Er zal voor vervangende woonruimte worden gezorgd. Bovendien gaat het nog zeker twee jaar duren voordat er iets gaat gebeuren."

Onrust
De onrust rond het Kocherplantsoen beperkt zich overigens niet tot de bewoners van de aanleunwoningen. Ook de bewoners van het wijkje rond het plantsoen, ‘Nabij Kocherbos’ maken zich grote zorgen over de ontwikkelingen. Theo van Kan is bezig met het oprichten van een bewonersvereniging: "Ik vind de manier waarop met de mensen in de aanleunwoningen wordt omgesprongen schandelijk. Je kunt deze oudjes toch niet uit hun huisjes jagen en ze in een flat op vier hoog wegstoppen?", stelt Van Kan verontwaardigd.
Belangrijkste doel van Van Kan: zorgen dat er straks namens de bewoners iemand aan tafel zit die samen met de gemeente en andere betrokkenen over de plannen rond het Kocherplantsoen kan meepraten.
Van Kan stelt dat hij in principe geen moeite heeft met de plannen van de gemeente om seniorenwoningen met een zorgfunctie te gaan bouwen. Maar, zo schrijft hij in een brief aan het college van b en w en de gemeenteraad, "alleen wanneer duidelijk aangetoond wordt dat renovatie van de huidige woningen onhaalbaar is en er voor de bewoners zo min mogelijk overlast plaatsvindt." En daar is hij absoluut niet van overtuigd. Bovendien is hij bang dat de gemeente de landelijke ‘parkomgeving’ verknoeit en daar zouden buurtbewoners al helemaal niet blij mee zijn.

Brief
Van Kan heeft inmiddels bij alle bewoners van de wijk een brief bezorgd waarin wordt gevraagd of men lid wil worden van een bewonersvereniging. Tot nu toe heeft Van Kan zo’n veertig reacties binnengekregen "Hartverwarmende reacties zijn erbij. Ik verwacht dat ik aan het eind van de week nog veel meer binnen heb. En dan kun je samen tenminste een blok vormen zodat je een partij bent in de besprekingen met de gemeente."