terug naar het overzicht
terug naar 'Muiden Veilig?'

Studenten: "Een beerput rond Muiden Chemie"

Uit de Gooi- en Eemlander van 16 mei 2001

Van onze verslaggeefster Rianne Kofman

MUIDEN - Een beerput", die zeggen studenten Civiele Techniek aan de Technische Universiteit Delft te hebben aangetroffen rond de kruitfabriek Muiden Chemie international In Muiden.

Met een stuk Al midden in de 'plofzone' , vrachtwagens met gevaarlijke lading die dagelijks door het krappe centrum van Muiden rijden en geen specifiek plan van aanpak bekend hij zowel de brandweer als gemeente. Gemeente en bedrijf wijzen die conclusies overigens van de hand.
De afgelopen maanden deden de studenten in opdracht van Mourik Groot-Ammers B.V onderzoek naar het ontwikkelen van jachthaven-woninglocaties in Muiden. Bij het onderweken van het gebied rond de kruitfabriek (volgens hen dé locatie voor nieuwe ontwikkelingen in het Vechtstadje) vielen ze van de ene verbazing in de andere. Onderzoeker Niels Kruijt: "Uit een interview mei het ministerie van vrom blijkt dat een deel van de Al in de 'plofzone' ligt. Op onze vraag wat er dan wel in de veiligheidszone mag liggen, komen ze daar niet verder dan een karrespoortje. Zelfs een fietspad aan de IJsselmeerdijk mocht niet."
Kruijt: ,,Uit interviews met de plaatselijke brandweer en de burgemeester blijkt dat er niet meer is dan een standaard aanvalsplan dat elke reguliere brandweer heeft als er brand uitbreekt. Maar er moet een rampenbestrijdingsplan liggen waarvan de plaatselijke brandweer op de hoogte is. Dat is niet het geval."
Lange vrachtwagencombinaties moeten volgens hem drie keer steken om de ophaalbrug over te komen. "Wij vinden dat een heel gekke en vooral gevaarlijke zaak."
Een explosieven-expert van de universiteit van Delft vertelde de onderzoekers dat de opvatting dat een ontploffing richting het Gooimeer zou slaan (als gevolg van de bouw van de bunkers) niet klopt. Kruijt "Volgens hem is een ontploffing nooit te voorspellen. Ontploffingen gaan gepaard met drukgolven en verlopen anders bij verschillende weersomstandigheden."

Smith: "Dit is een en al stemmingmakerij"

MUIDEN - "Dit is stemmingmakerij die nergens, nergens, maar dan ook nergens op slaat." Dat is de reactie van burgemeester Smith op het verhaal van de studenten van de TU Delft. "Tijdens hun presentatie in het Muiderslot zeiden ze dat er bommen lagen op het terrein van de fabriek. Dat is volstrekt onjuist." Volgens de burgemeester hebben de studenten hun werk op dit onderdeel buitengewoon onzorgvuldig gedaan. "In een interview zeiden ze tegen me dat Muiden Enschede is. Ze vroegen het me niet eens, ze stelden dat zo. Deze stelling is klinkklare onzin. De studenten vinden dat er maar eens een discussie moet komen over het verwijderen van de fabriek. Die discussie speelt niet in Muiden."

Algemeen directeur Henk Schipper van Muiden Chemie International zegt het rapport van de studenten niet te hebben gelezen. Maar wat hij wel weet is dat zijn bedrijf aan alle wettelijke voorschriften voldoet, en dat er wel degelijk een rampenplan is voor het geval er zich een calamiteit voordoet. Hij ontkent dat vrachtwagens met levensgevaarlijke lading dwars door liet vestingstadje rijden.
Ook burgemeester Smith meent dat de kruitfabriek aan alle wettelijke eisen voldoet. En dat er wel degelijk plannen van aanpak klaarliggen, mocht er zich een ramp voordoen. Smith: "De fabriek heeft een eigen brandweer. De lokale brandweer grijpt in op het moment dat dat nodig is"