terug naar het overzicht

Muiders op de bres voor hun stadshart

Uit de Gooi- en Eemlander van 14 juni 2001

Op de hoek van de Zeestraat en de Stadsteeg zou het door een aantal inwoners van Muiden gewraakte gebouw moeten komen. Foto: Uit de Gooi-en Eemlander, door Ton Kastermans

DEN HAAG, MUIDEN - Alleen de Raad van State kan nog een stokje steken voor de nieuwbouw op de hoek van de Zeestraat en Stadsteeg in het historische centrum van Muiden. Niet alle inwoners vinden dat het nieuwe gebouw thuishoort in het oude hart van de stad.

De geplande woning wordt bijna elf meter hoog en torent daarmee volgens de Muiders die bij de Raad van State in beroep zijn gegaan ver boven de omringende bebouwing uit.
Bovendien vinden zij het bouwsel ook in strijd met de aanwijzing van Muiden-centrum tot beschermd stadsgezicht. Want behalve de hoogte stuit ook de moderne gevelbeplating van brandwerend materiaal hen tegen de borst. Maar volgens de architect is dat een vergissing. Hij heeft gekozen voor een houten gevel, die met brandwerende vloeistof is behandeld.

De gemeente vindt het gebouw in elk geval passen in het stadshart. Voor alle zekerheid heeft Muiden de provincie Noord-Holland en de Rijksdienst voor Monumentenzorg om advies gevraagd. Geen van beide instanties had moeite met het bouwplan.
Dat neemt niet weg dat de Raad van State alsnog gaat onderzoeken of de afgegeven bouwvergunning wel past binnen het beschermde stadsgezicht van Muiden. De uitspraak is te verwachten in de tweede helft van juli.