terug naar het overzicht

'Muiderslot is brandgevaarlijk'

Uit de Gooi- en Eemlander van 7 juli 2001

Directeur en burgemeester schrikken van klacht Bussumse

door Tamar de Vries

MUIDEN - Het mag een wonder heten dat het Muiderslot nog niet is afgebrand in het recente verleden. Erger no& dat er geen slachtoffers zijn gevallen bij bijvoorbeeld een voorstelling van een toneelgezelschap in het slot Dit doemscenario wordt geschetst door een vrouw uit Bussum, die dan ook een klacht over het Muiderslot heeft ingediend bij de politie.
Toen mevrouw J. de Huet van Lintel eind juni een toneelvoorstelling in het Muider kasteel bijwoonde, sloeg de schrik haar om het hart. Zij zat in "een kleine ruimte met 150 bezoekers. Kaarsen, houten stoelen, houten plafond. Alle uitgangen waren versperd met stoelen. De enige ontsnappingsmogelijkheid was een houten trap met een gordijn, die leidde naar een kelder. Levensgevaarlijk!", aldus de Bussumse in haar brief.
Burgemeester H. Smith van Muiden is ook wel een beetje geschrokken van de zaak. "We zullen hier zeker indringend over spreken", zegt hij in een reactie. Smith verklaart dat de brandweer naar aanleiding van het drama in Volendam een 'quickscan' heeft uitgevoerd in onder andere het Muiderslot om te zien hoe het ervoor staat met de brandveiligheid. "Er zijn weinig brandbare zaken aangetroffen en ook is er een goede brandsignalering in het Muiderslot Bovendien heeft de ridderzaal in het slot meerdere branduitgangen", zo verzekert de burgemeester.
De klacht van de Bussumse heeft directeur Ties Hilgers van het Muiderslot nog niet bereikt. Maar omdat burgemeester Smith haar op de hoogte stelde, weet zij nu wel van het bestaan van de brief af. "Ik werd onmiddellijk gebeld door de burgemeester en ik moet zeggen dat Ik er wel even van geschrokken ben. Het is toch niet mis wat er in die brief staat Ik ben alles hier in het slot nog even nagelopen." Dat heeft geen verontrustende ontdekkingen opgeleverd. Hilgers heeft geprobeerd zich in te leven in de mogelijkheid dat iemand de situatie in de ridderzaal brandgevaarlijk vindt "Er hangen twee kroonluchters met kaarsen erin; die hangen erg hoog. We moeten op een trapje staan als we ze aansteken. Als het vol en warm is tijdens een toneelvoorstelling of een concert, en je gaat zitten piekeren, dan kun je je best onveilig voelen. Je kunt hier in het slot niet zo makkelijk de ramen tegen elkaar open zetten om frisse lucht binnen te laten. Maar als er echt brand uitbreekt, ben je overigens zo buiten."
Wie ter plaatse poolshoogte neemt, ontdekt dat het nauwelijks voor is te stellen dat het Muiderslot zal afbranden. Het staat er al 700 jaar. De dikke muren hebben generaties vechtersbazen tegengehouden en maken niet de indruk een gevaar bij brand te vormen. De ridderzaal heeft een vloer met marmeren tegels en er zijn inderdaad branduitgangen. Aan het plafond hangen rookmelders.
"Hoe nu verder?" Ties Hilgers weet het eigenlijk niet. Eerst zal zij de brief moeten opsporen die de Bussumse naar eigen zeggen ook naar het Muiderslot heeft gestuurd. "We moeten afwachten of er echt een klacht wordt ingediend."