terug naar het overzicht
terug naar de Bloem-Qua-Duct plannen

De golfbeweging in de Bloemendalerpolder

Uit de Gooi- en Eemlander van 5 september 2001

Woningbouw tussen Weesp en Muiden zaak van lange adem

door Wim van Dijk

WEESP, MUIDEN
- Wel of geen bebouwing van de Bloemendalerpolder, het gebied tussen Weesp en Muiden. Wie het antwoord op die vraag in historisch perspectief zet, constateert golfbewegingen bij de diverse overheidsorganen die zich er over hebben uitgesproken. Dat zijn: provincie, gewest, Amsterdam, Weesp en Muiden.

De laatste twee hebben zich zeer recent voorstander getoond van woningbouw. Weesp voelt voor duizend huizen, Muiden noemt geen aantal maar op basis van schetsen kan geconcludeerd worden dat het er zeker net zoveel zijn. Ooit lag dat in het vestingstadje anders. In 1986 zei voormalig wethouder en gewestraadvoorzitter Marjo Vlaanderen blij te zijn dat het ministerie van vrom besloten had dat het gebied een groene bufferzone moest worden. Dat het gemeentebestuur anno 2001 een andere opvatting huldigt, komt omdat men zwaar tilt aan een aquaduct over de Al. En een dergelijk mega-project moet ergens van betaald worden, bijvoorbeeld uit de opbrengsten van de woningbouw.
Weesp is ook een tijd van oordeel geweest dat de polder toch vooral open moest blijven, maar ook daar is men van mening veranderd. Het eerste resultaat staat er inmiddels: zo'n 150 woningen langs de Leeuwenveldseweg. Dat is veel minder dan het gemeentebestuur gewenst had.
Maar ja, de provincie wilde niet verder gaan. In het in 1998 vastgestelde streekplan staat dat de Bloemendalerpolder open moet blijven.
Maar ook bij dit orgaan is niet bij voorbaat sprake van een veto, als zich nieuwe ideeën aandienen. Want er ligt inmiddels ook een strategienota, waarin staat aangegeven waar woningbouw van enige omvang in Noord Holland zou kunnen komen, met de nadruk op kunnen. Over de politieke wenselijkheid daarvan wordt dan niet gesproken, alleen over de technische haalbaarheid. Maar de Bloemendalerpolder staat er wel in genoemd.
Het gewest Gooi en Vechtstreek was halverwege de jaren tachtig beducht dat de 150 woningen in Weesp de voorbode zou zijn van een veel omvangrijkere bouwplan. Die vrees is vooralsnog niet bewaarheid.

Amsterdam

Een niet onbelangrijke partij in het geheel is de gemeente Amsterdam. Het bestuur van de hoofdstad heeft in de jaren tachtig al eens een begerig oog laten vallen op het gebied. Dat liep op niets uit. In het planologisch ruimdenkende Amsterdam wordt de polder gezien als een soort van achtertuin. Een ideaal gebied om duizenden woningzoekenden te huisvesten. Mochten de plannen van Weesp en Muiden concreter worden dan zal de reus Amsterdam vermoedelijk graag zijn stem laten horen.
Maar zover is het nog lang niet Want pas als de provincie eind volgend jaar een streekplan vaststelt waarin woningbouw is opgenomen, kunnen de gemeenten verder. Het maken van dergelijke plannen en het doorlopen van alle procedures, inclusief bezwaarschriftenprocedures, vreet doorgaans tijd. Dat betekent dat bebouwing van de Bloemendalerpolder een kwestie van lange adem is. Niet voor niets heeft de structuurvisie van Weesp, waarin de Bloemendalerpolder is opgenomen, een looptijd tot het jaar 2030.