terug naar het overzicht
terug naar "Muiden Veilig?"

Kruitfabriek verontrust Muiders

Uit de Gooi- en Eemlander van 25 september 2001

Burgemeester Smith: 'Brief met insinuaties en ferme onjuistheden'

door Tom Scherder

MUIDEN -
Ligt er inderdaad 400 ton aan explosieven bij de kruitfabriek in Muiden? Van welke gevarenklasse zijn deze explosieven en hoe zit het met de veiligheid van het transport? Op deze en tal van andere wagen willen de Muiders H. Wetselaar en J. Bovenlander antwoord hebben van burgemeester Harry Smith. De brief met wagen, mede ondertekend door een honderdtal verontruste burgers, is gisteren afgeleverd op het Muider gemeentehuis.

De verontruste Muiders, waarvan tweederde afkomstig is uit de bij de kruitfabriek gelegen 'Klapwijk', eisen opheldering van Smith over de (on)veiligheid van de kruitfabriek Aanleiding hiervoor is onder meer de brand op maandag 20 augustus in een loods op het terrein van Muiden Chemie (MCI). Ooggetuigen zouden op die avond reeds vlammen hebben gezien terwijl MCI zich van niets bewust was. In die loods lagen geen explosieve stoffen opgeslagen. De brand was binnen drie kwartier onder controle en had geen emstige gevolgen. De oorzaak van de brand is nog steeds niet bekend. Alleen is duidelijk dat er geen opzet in het spel was.
Andere motieven om Smith nu te bestoken over de veiligheid van de kruitfabriek zijn de ontploffing in Enschede en zelfs de recente aanslagen in de Verenigde Staten.
De burgemeester zou herhaaldelijk hebben verklaard dat de kruitfabriek geen gevaar oplevert. De briefschrijvers zijn er echter niet gerust op. Muiden is volgens hen veel meer dan een veilige opslagplaats van buskruit. In werkelijkheid produceert Muiden Chemie in grote hoeveelheden springstoffen voor munitie, jachtmunitie en speciale toepassingen zoals schietstoelen, aldus de briefschrijvers.
Zij willen weten waarop de positieve opvatting van Smith over de kruitfabriek gebaseerd is. Verder wagen ze wat het overleg tussen burgemeester en gedeputeerde van Noord-Holland over de kruitfabriek heeft opgeleverd. Zij eisen ook inzage in het veiligheidsrapport dat MCI moet hebben opgesteld. Smith moet de burgers ook over mogelijke ongevallen bij het bedrijf op de hoogte houden. Archiefstukken, waaruit zou blijken dat een regeringscommissie aanbeveelt de atstand tussen kruitfabriek en woningen fors te vergroten, willen de burgers ook inzien. En waarom zijn de aanbevelingen, die zouden leiden tot een veiligheidsafstand van 2500 meter, niet opgevolgd?
De minister van vrom, de provincie en de raad van Muiden zijn door de Muiders gehdormeerd over de brief. De raad wordt als waakhond gewaagd er op toe te zien dat burgemeester Smith de brief zeer serieus neemt en spoedig inhoudelijk beantwoordt.

Serieus

Burgemeester Smith laat desgewaagd weten de brief serieus te zullen behandelen. Volgens Smith zit de brief vol met insinuaties, halve waarheden en ferme onjuistheden. De burgemeester zegt niets te weten van aanbevelingen van een regeringscommissie, die een grotere afstand naar de huizen wil. "Het afbreken van huizen is niet aan de orde. De kruitfabriek heeft een milieuvergunning, gebaseerd op de hoeveelheid kruit. De huidige voorraad is niet meer dan hij ook is geweest. Wij blijven waakzaam en de kruitfabriek is waakzaam. Ik kan niet garanderen dat er nooit meer wat gebeurt, maar een klap zoals er ooit is geweest, zal er richting Muiden nooit meer zijn. Die golf zal richting IJmeer gaan."
Smith benadrukt dat niet Muiden, maar het ministerie bij de kruitfabriek de controlerende instantie is. Smith: "De minister is het bevoegd gezag. Hij heeft Muiden Chemie als enige bedrijf van deze omvang en aard te controleren. Wat wij als Muiden kunnen doen is kijken of de aanvalsplannen en rampenplannen goed functioneren. Die hebben bij de brand van 20 augustus perfect gewerkt."
Smith stoort zich enorm aan de toonzetting van de brief en het feit dat ook de aanslagen. in Amerika erbij worden gehaald. Hij vindt dat niet kunnen. Afgelopen donderdag, bij de raadsvergadering van Muiden, gebeurde dat ook, toen Erik-Pieter Vlaanderen (VVD) bij het onderwerp kruitfabriek (de behandeling van een brief van Muider Van de Kamp) met terroristenleider Osama Bin Laden op de proppen kwam. Smith: "Ik heb toen de vergadering geschorst en met de fractievoorzitters gesproken dat dit niet kon. Vlaanderen heeft later zijn excuses aangeboden."