terug naar het overzicht
terug naar de Bloem-Qua-Duct plannen

Burgemeester op de vingers getikt

Uit de Gooi- en Eemlander 28 september 2001

'Keurige' discussie over aquaduct bij Muiden eindigt in gekrakeel

door Caroline van der Plas

MUIDEN -
Een belangstellende Muider op de publieke tribune had de boofdpijnpillen tevoorschijn gehaald en getuige de lege strip, waarschijnlijk ook ingenomen. Een ander dacht dat hij weer was teruggekeerd op de lagere schooL Niet helemaal onbegrijpelijk na het gekrakeel waarin de discussie over de verdere studie naar de aanleg van een aquaduct, in combinatie met ontwikkeling van de Bloemendalerpolder gisteravond tijdens een extra raadsvergadering in Muiden verzandde.
Na ruim twee uur debat 'op keurig niveau' tussen de diverse politieke partijen trachtte burgemeester Harzy Smith de conclusies, verpakt met complimenten aan zowel raad als publiek samen te vatten. De formulering die hij koos streek echter recht tegen de haren in van met name VVD-raadslid Vlaanderen en D66'er Van der Steen. Juist deze twee hadden de meest kritische noten geplaatst bij het voorstel voor een aquaduct en de mogelijke bebouwing in de Bloemendalerpolder. Noten waar Smit in hun ogen volkomen aan voorbij ging.
"Of ik begrijp er niets van, of u hebt er niets van begrepen", trok Vlaanderen fel van leer tegen Smith. Oké, ze waren akkoord met de ingeslagen weg, maar wel onder een aantal flinke voorwaarden. Zo eiste de VVD min of meer een uitspraak van het college om de Bloemendalerpolder zo groen mogelijk te houden en woningbouw fors te beperken en stelde D66 nu al, dat indien Muiden zelf voor alle kosten moet gaan opdraaien en daarom de Bloemendalerpolder gaat volbouwen, zij tegen aanleg van het aquaduct zal stemmen.
Burgemeester Smith wandelde hier volgens de twee politici iets te gemakkelijk overheen door te suggereren dat de gemeenteraad zich unaniem kon vinden in de voorstellen, zonder de bezwaren van de beide partijen serieus mee te nemen.
De emoties liepen zo hoog op dat, terwijl de eerste publieke belangstellenden al aan hun hapje en drankje wilden beginnen, de burgemeester de vergadering moest schorsen voor spoedoverleg met zijn wethouders. Tijdens een hernieuwde poging zijn slotcondusie te geven, werd het Vlaanderen echter opnieuw te gortig en vroeg Smith zelf om een schorsing. Na druk overleg tussen alle raadsleden, gadegeslagen door een lacherige en verbouwereerde publieke tribune, was het PvdA'er De Haan die zich opwierp als 'nestor' en de conclusie dan maar verwoordde.
"Er wordt doorgegaan met de studie naar het aquaduct en de ontwikkeling van de Bloemendalerpolder. Het CDA en de PvdA willen dat de bebouwingsdichtheid niet hoger wordt dan absoluut noodzakelijk. Elke stap van het college wordt voorgelegd aan de raad, het college heeft goed geluisterd naar de grote minderheid (VVD en D66, red.) en komt met voorstellen die recht doen aan de wensen van de fracties. Pas als er echt politieke keuzes gemaakt moeten worden, kunnen we discussiëren of we voor of tegen de plannen zijn, maar dat is pas de volgende stap. Dan zien we wel welke partijen verder willen gaan en wie er afhaken."
Terwijl iedereen zich in deze woorden kon vinden, poogde Smith nogmaals zijn visie te geven op de conclusies maar werd hij prompt op de vingers getikt door De Haan, die 'niet gelukkig' was met Smiths formulering en hem het woord als voorzitter van de raad zelfs ontnam. "Het lijkt mij verstandiger om het hier bij te laten en de vergadering te sluiten, voorzitter." Smit restte niets anders dan te doen waar voorzitters het beste in zijn: afhameren.