terug naar het overzicht

Aderlating voor PvdA in Muiden

Uit de Gooi- en Eemlander van 15 oktober 2001

45 jaar raadservaring stapt op

door Caroline van der Plas

MUIDEN - PvdA-wethouder Cees teupen, fractievoorzitter Wiebe de Haan en raadslid Hette Zijlstra keren na de gemeenteraadsverkiezingen, op 6 maart 2002, niet meer terug in de gemeenteraad van Muiden. De oudgedienden zijn samen goed voor 45 jaar raadservaring. De Haan zat het langst in de raadsbanken en zelfs even op het pluche. In 1979 werd hij raadslid. Hij was wethouder van 1980 tot 1986. Leupen kwam in 1988 voor het eerst in de raad en was wethouder van 1988 tot 1990 en sinds 1994. Zijlstra is er nog het kortst bij, hij kwam in 1994 In de gemeenteraad.


Het PvdA-afdelingsbestuur is geschrokken van het aangekondigde vertrek van de drie politici, maar sluit een eventuele terugkeer als wethouder van minimaal een van de drie niet uit Volgend jaar is het mogelijk om een wethouder te leveren van buiten de gemeenteraad. Een keuze waarin de Muidense PvdA grote voordelen ziet "Het is een enorme aderlating dat je zoveel jaar bestuurlijke ervaring verliest", zegt PVdA-voorzitter Fred Winnubst "Maar het is zeker niet uitgesloten dat een van hen wel voelt voor het wethouderschap zonder dat hij lid is van de gemeenteraad." Wie het drietal als raadslid gaat opvolgen kan Winnubst nog niet zeggen. "In november kiezen de leden hun kandidaten uit de groslijst Zij maken uit wie er op de lijst komen." Wie lijsttrekker wordt is eveneens onduidelijk.
Wiebe de Haan, die een mogelijke kandidaat is voor een wethouderspost in het nieuwe dualistische systeem, beseft dat het opstappen van het drietal gevolgen kan hebben voor het aantal PvdA-stemmen omdat kiezers geen vertrouwd gezicht meer hebben op wie zij hun stem kunnen uitbrengen. Toch is zijn keuze onomkeerbaar. "Ik zit al 22 jaar in de raad en ik vind dat er vernieuwing moet komen. Ook in de vorige periode heb ik al geroepen dat ik het stokje doorgeef als er iemand anders geschikt is." Hette Zijlstra spreekt zich het duidelijkst uit voor een baan als wethouder in Muiden, maar zal in de raadsbanken niet meer te zien zijn. "Ik heb bij mijn aantreden al gezegd. twee periodes, meer niet", legt Zijlstra uit. "Ik wil plaats maken voor een volgende generatie."

Cees Leupens terugkeer als wethouder in Muiden lijkt minder waarschijnlijk. Hij is van plan zich fulltime te wijden aan zijn huidige parttime baan als directeur op een school voor ernstig gedragsgestoorde kinderen in Amsterdam, maar schuwt provinciale en zelfs landelijke politieke ambities niet.