terug naar het overzicht
terug naar "Muiden Veilig?"

Brandweerman Muiden:
'Kruitfabriek is veilig'

Uit de Gooi- en Eemlander van 1 november 2001

MUIDEN - "De kruitfabriek in Muiden is veilig." Dat verklaart Henk Nauta, die deze week vertrekt als brandweercommandant van het korps in Muiden-Muiderberg. Nauta, tevens werknemer en hoofd bedrijfsbrandweer van MCI, heeft de onlangs opgelaaide discussie over de veiligheid van de kruitfabriek in Muiden met kromme tenen gevolgd.
"Als het ergens niet veilig is, ben ik weg", illustreert hij zijn mening over de kruitfabriek. "Ik heb de recente discussies over de veiligheid van de kruitfabriek met kromme tenen gevolgd. Er wordt gesuggereerd dat wij munitie en explosieven maken. Dat is niet waar. Wij maken kruit. Mensen begrijpen er niets van. Natuurlijk kan kruit gevaarlijk zijn, maar als je het goed bewerkt is het veilig." Muider Jan Bovenlander, die voorop loopt in de strijd tegen de kruitfabriek, heeft Nauta nooit zelf gevraagd hoe het zit.
"Ik ben nooit gebeld. Hij heeft mij nooit iets gevraagd. Had hij dat gedaan, dan had hij eerlijk antwoord gekregen. Hij heeft oneigenlijke dingen gedaan. Zo stuurde hij briefjes rond met de vraag of mensen meer willen weten over de veiligheid bij MCI. Mensen die ja antwoordden zette hij op de lijst 'medestanders'. Zeg toch gewoon hardop wat je bedoelt en ga niet onderhuids mensen voor je kweken."
Ook beweert hij dat ik bij de brand van 20 augustus niet op het terrein ben toegelaten. Maar ik was op vakantie. Mijn zoon was vervangend commandant en mocht gewoon het terrein op."
Dat de bewaking van MCI de brand niet heeft opgemerkt is evenmin waar. De geregistreerde tijden kunnen dat bewijzen."