terug naar het overzicht

PROJECTONTWIKKELING BIJ NIEUW TRACÉ A1 IN STRIJD STREEKPLAN

Uit de Nieuwe Weesper van 11 januari 2001

MUIDEN - De plannen van de gemeente om ten noorden van het nieuwe tracé van de Al appartementen en kantoren toe bouwen zijn in strijd met het streekplan Gooi- en Vechtstreek. Dit plan laat geen bebouwing toe op de plek die de gemeente voor ogen heeft.

Muiden wil op de beoogde piek een strook van 200 meter over de volle breedte van de stad ontwikkelen. Het tracé van de huidige Al loopt door dit gebied (de Bloemendaalse polder). De gemeente wil aan de noordzijde 300 appartementen bouwen en 150 kavels grond te koop aanbieden. Aan de zuidzijde komt een aantal kantoorgebouwen met een totale oppervlakte van 80.000 vierkante meter.
Lange de Vecht moeten voorzieningen komen voorzieningen ais winkels en horecagelegenheden.
De totale oppervlakte van het te ontwikkelen gebied wordt geschat op 200.000 vierkante meter. de achterliggende gedachte van de plannen is dat daarmee bet aquaduct kan worden gefinancierd. De appartementen zouden worden verkocht voor 600.000 gulden per stuk. De kavels moeten duizend gulden per vierkante meter opbrengen. De huurprijs voor de kantoren zou op vierhonderd gulden per vierkante meter per jaar worden.
Volgens Paul Ruber van de provincie is Noord-Holland momenteel bezig het een nieuw streekplan. "Maar bet ligt niet voor de hand dat hot nieuwe plan voorziet in bebouwing van de Bloemendaalse polder. Wellicht op langere termijn, maar ik houd dat niet voor waarschijnlijk)'
De provincie is wel voorstander van de plannen voor bet aquaduct. "Maar", zegt Ruber, "het is geen lokaal probleem. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het een landelijke kwestie is om knelpunten in het verkeer op te lossen. De hoofdmoot ligt bij het rijk. De gemeente Muiden hoeft geen woningen en appartementen te bouwen om zo bet aquaduct te financieren." Volgens woordvoerder Gerbrand Corbee van Rijkswaterstaat Noord-Holland wil het rijk alleen een brug over de Al financieren en geen aquaduct. "Het is aan de gemeente Muidon om met de provincie rond de tafel te gaan zitten om het streekplan te wijzigen."
Wethouder Schulp zegt in een reactie dat de gemeente zeker geen tweede brug wil en daarom het aquaduct wil bouwen. Schulp geeft aan met het ministerie VROM te willen overleggen om zo toch financiële steun van de overheid voor het aquaduct te krijgen.