terug naar het overzicht

Internetsite moet maatschappelijk platform worden

Uit de Nieuwe Weesper van 11 uari 2001

MUIDEN - Daar waar veel Nederlandse gemeenten al geruime tijd een plaats op het Internet hebben veroverd, bleef Muiden achter. Maar sinds november is ook Mui~ den vertegenwoordigd op de digitale snelweg met www.muideninfo.nl. Het is geen gemeentelijke pagina. Het gaat hier om een particulier initiatief van de webmaster.

Het begon allemaal in oktober. "Ik kwam geregeld in het gemeentehuis en ik stoorde me aan de verouderde wijze waarop de gemeente raadsstukken ter inzage aanbiedt. Je moet of op een bepaalde tijd aanwezig zijn, of je moet een afspraak maken. Vroeger moest dat wel zo, maar in deze tijd kun je dergelijke stukken zonder veel moeite op het internet zetten"
Op 9 november hield de gemeente een persconferentie over haar plannen omtrent het aquaduct. "Daar ben ik heen gegaan", vertelt de webmaster. "Op die persconferentie bracht de gemeente belangrijke informatie naar voren. Die informatie heb ik op het internet gezet."
Momenteel is www.muideninfo.nl voornamelijk gevuld met nieuws en achtergronden over de gemeenteplannen rond het aquaduct. Maar het is de bedoeling dat de pagina een maatschappelijk platform wordt waarop alle inwoners zich kunnen presenteren. Niet alleen de bevolking. maar ook politieke partijen en andere instellingen kunnen een plek krijgen op de pagina.

Opinievorming
Muideninfo moet een website van de maatschappij worden en met zozeer een gemeentelijke pagina. "Ik plaats niet alle stukken van de gemeente. Alleen als iets belangrijk is voor de opinievorming neem ik het op."
Het aquaduct is zo'n onderwerp dat de webmaster belangrijk genoeg vindt. Hij heeft er zelfs een enquête aan gewijd. Daarom vraagt de webmaster de bezoekers onder meer of ze een aquaduct willen en wat ze vinden van de financiële kant van het verhaal. "De enquête! Ja dat is grappig!" vertelt de webmaster. "Tot nu heb ik daar 29 reacties op gehad." Er waren vijftien personen die alle vragen positief beantwoordden en die het dus volledig met de gemeente eens waren. "Maar ik ben erachter gekomen dat die vijftien reacties van één en dezelfde computer afkomstig waren." Voor alle zekerheid heeft de webmaster ze gereduceerd tot twee. Tot nu toe blijkt volgens de enquête dat honderd procent wel degelijk een aquaduct wil. Maar de meerderheid is het niet volledig met de gemeentelijke plannen eens.
de webmaster wil dat de site niet alleen voor, maar ook van alle Muiders wordt. "Ik wil niet de enige zijn die de site vult. Als het erop uitdraait dat ik de enige ben die stukken schrijft, is hot project voor mij mislukt." Maar voorlopig hoeft de webmaster daar met bang voor te zijn. Verschillende inwoners hebben al ingezonden stukken gestuurd.

Ouwe Muier

Eén Muider heeft zelfs al een eigen rubriek gekregen. De inwoner, die zichzelf 'Ouwe Muier' noemt, heeft de rubriek Keutels van het oude blad. Spiering nieuw leven ingeblazen. In de Nieuwe Spiering beschrijft hij regelmatig opmerkelijke gebeurtenissen in Muiden.
Kees Vijver, oud-eindredacteur van de vroegere papieren' Spiering, vindt het een goed idee. "Als de rubriek net zo aanslaat als in de papieren versie is dat erg leuk. Ze moeten alleen oppassen om niet te veel keutels te plaatsen."
Aangezien er behoorlijk wat kosten zijn verbonden aan het bijhouden van internetsite, zou de webmaster graag financiële steun willen van bijvoorbeeld ondernemers en politieke partijen. Zo zouden bepaalde instellingen een link op Muidenminfo kunnen krijgen naar hun eigen site. Daar staat dan een vergoeding tegenover. De pagina www.muideninfo.nl trekt de aandacht van! steeds meer mensen. De bezoekers komen soms zelfs uit onverwachte plaatsen. Enkele voormalige inwoners van Muiden die inmiddels in Australië, Nieuw-Zeeland of de Verenigde Staten wonen, hebben de pagina ook al gevonden.

Volgens burgemeester Smith van Muiden stoort de gemeente zich, niet aan de site en aan het feit dat er raadsstukken op worden gepubliceerd. "Dat is met onze verantwoordelijkheid. En iedereen mag schrijven wat hij of zij wil." Muiden gaat zelf ook een internetsite opzetten. In de komende commissievergadering wordt daarover gesproken. Smith hoopt dat de website aan het eind van dit jaar in de lucht is.