terug naar het overzicht

Muiden pakt sluipverkeer aan

Uit de Nieuwe Weesper van 22 februari 2001

GEMEENTE GEEFT 28 FEBRUARI TOELICHTING OP INLOOPAVOND

MUIDEN/MUIDERBERG - Het sluipverkeer in de gemeente Muiden is een doorn in het oog van de inwoners. De gemeente wil daarom een doseerinstallatie plaatsen op de Zuidpolderweg en de Herengracht totaal afsluiten.

Bij een doseerinstallatie moet het verkeer wachten voor een verkeerslicht en een beweegbare afsluiting in de weg. Er wordt steeds één auto doorgelaten, waardoor er een wachtrij ontstaat. Hierdoor loopt het verkeer vertraging op en wordt de route, zo hopen burgemeester en wethouders, minder aantrekkelijk voor sluipverkeer.

Op de Zuidpolderweg, tussen de Mariahoeve en de oostelijke Nooit Gedacht, wordt een doseerinstallatie geplaatst, waarmee het verkeer naar de vesting in de achtendspits wordt gedoseerd. Het verkeer vanuit de vesting en Mariahoeve zou dan zonder noemenswaardige vertraging Muiden kunnen verlaten. Het bestaande inrijverbod wordt in dit geval opgeheven.

Om te voorkomen dat het sluipverkeer zich verplaatst naar de Herengracht moet ook daar een maatregel worden genomen. Het plaatsen van een doseerinstallatie is daar niet mogelijk, omdat op de Herengracht geen ruimte is om een wachtrij op te stellen. Daarom is gekozen om de Herengracht ter hoogte van de Mariahoeveweg tijdens de ochtendspits met een verzinkbare paal voor het inkomende autoverkeer af te sluiten. Het verkeer vanuit de vesting kan de afsluiting wel passeren.

De oorzaak van het sluipverkeer is de vrijwel dagelijkse filevorming op de Al en de A6 voor het knooppunt Minderberg. Begin jaren negentig heeft de gemeente tijdens de ochtendspits op een aantal wegen een inrijverbod ingesteld. Deze maatregelen zijn niet effectief gebleken, omdat in de praktijk de inrijverboden veelvuldig werden overtreden. Adequate handhaving zou te veel personele inzët van de politie vergen. De gemeente heeft daarom begin 2000 AGV opdracht gegeven de mogelijkheden te onderzoeken om het sluipverkeer te weren met fysieke, verkeerstechnische maatregelen. Om het sluipverkeer in Muiden en Muiderberg te weren, zijn verschillende technische oplossingen mogelijk.

AGV en de gemeente Mujden hebben in totaal acht verschillende oplossingen onderzocht en beoordeeld. Bij de beoordeling is in de eerste plaats gekeken of de oplossing werkt, wat de kosten zijn en of er juridische bezwaren zijn. Tevens moeten Mulden en Muiderberg goed bereikbaar blijven, mogen nood- en huipdiensten als ook inwoners en bedrijven geen hinder ondervinden van de afsluiting.

Het plan dat de voorkeur geniet van de gemeente en andere mogelijke oplossingen worden op 28 februari in "de kazerne" (Kazernestraat 10) besproken vanaf 20.00 uur. Iedereen is welkom op deze inloopavond.

Om 20.30 uur wordt er een centrale toelichting gegeven op het onderzoek van de Adviesgroep voor verkeer en vervoer (AGV). Met leden van de aanwezige medewerkers van de gemeente en AGV kunnen de aanwezigen daarna van gedachten wisselen over de verschillende opties.